Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτηρίζει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) για την πανδημία του κοροναϊού, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Ξανθός.

Έκτακτη και ευκαιριακή χρήση της ΠΦΥ

Ο κ. Ξανθός τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας έκανε ανακοινώσεις για την ΠΦΥ «με σημαντική καθυστέρηση και μετά από συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις του τομέα Υγείας αλλά και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα»

Ο κ. Ξανθός επισημαίνει ότι το κυβερνητικό σχέδιο «ενώ ενσωματώνει κάποιες ιδέες και προτάσεις που έχουν κατατεθεί δημόσια από πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες υγείας της ΠΦΥ και από το «Παρατηρητήριο Υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατώτερο των περιστάσεων γιατί επιμένει στην λογική της έκτακτης και ευκαιριακής χρήσης των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των ανθρώπων τους και όχι στην αναβάθμιση του ρόλου της ΠΦΥ στο ΕΣΥ, ειδικά σε μια περίοδο απειλής για τη Δημόσια Υγεία».

Στη αναλυτική δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας έχει δύο πολύ προβληματικά σημεία.

Μετακινήσεις προσωπικού χωρίς σχέδιο

Το πρώτο είναι ότι «συνεχίζονται οι χωρίς σχέδιο μετακινήσεις γενικών γιατρών κυρίως από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία σε νοσοκομεία, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται ότι και προσωπικό των ΤΟΜΥ θα μετακινηθεί σε ΚΥ».

«Οι μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού από την ΠΦΥ σ’ αυτή τη φάση και με αυτό τον τρόπο (πρωινό ωράριο) δεν προσφέρουν καμιά ουσιαστική ανακούφιση στα επαρχιακά νοσοκομεία που πιέζονται από την καθημερινή 24ωρη εφημερία και τη νοσηλεία περιστατικών με κοροναϊό.

Αντίθετα αδυνατίζουν πολύ το μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας στην κοινότητα μέσω των δημόσιων δομών ΠΦΥ και δεν αξιοποιούν στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΦΥ στο «φυσικό του χώρο»» αναφέρει ο κ. Ξανθός.

Οι ιδιώτες γιατροί αμείβονται περισσότερο από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Το δεύτερο προβληματικό σημείο κατά τον κ. Ξανθό είναι ότι δεν υπάρχει σαφέστατη πολιτική δέσμευση για αναβάθμιση του ειδικού μισθολογίου γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

« Οι αρκετά ικανοποιητικές αμοιβές ιδιωτών γιατρών για παροχή υπηρεσιών στα νοσοκομεία σ’ αυτή τη φάση, πρέπει για λόγους στοιχειώδους ισοτιμίας σε σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους επικουρικούς γιατρούς που δίνουν τη μάχη στην «πρώτη γραμμή», να συνοδευτούν με σαφέστατη πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για αναβάθμιση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου αλλά και των αμοιβών των νοσηλευτών – λοιπού προσωπικού, αμέσως μετά την εκτόνωση της υγειονομικής κρίσης» τονίζει ο κ. Ξανθός και σημειώνει:

Υποκριτικά τα χειροκροτήματα

«Αλλιώς τα «χειροκροτήματα» και τα «ευχαριστώ» θα είναι εντελώς υποκριτικά. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί πλήρως την ΠΦΥ για λόγους ιδεοληπτικούς. Γιατί ήταν η ΝΔ που επί κυβέρνησης Σαμαρά έδιωξε 2.500 ειδικευμένους γιατρούς από τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ και αποδιοργάνωσε την ΠΦΥ στα αστικά κέντρα.

Και ήταν επίσης η ΝΔ που πολέμησε λυσσαλέα τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, το θεσμό του οικογενειακού και τις 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την αντίληψη της κυβέρνησης στο πεδίο της ΠΦΥ δεν πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο οι δημόσιες δομές αλλά ο ιδιωτικός τομέας».

Να ενισχυθεί η κουλτούρα της οικογενειακής φροντίδας

Τέλος, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «οι δημόσιες δομές ΠΦΥ, στον βαθμό που στηριχθούν με προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, μπορούν αυτή την περίοδο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας, να δώσουν έμφαση στην υπόλοιπη νοσηρότητα του πληθυσμού ευθύνης τους, να οργανώσουν, σε συνεργασία με γιατρούς του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή μη) καθώς και με προγράμματα των Δήμων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», την κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα χρόνιων ασθενών που σήμερα «μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική κλινική εκτίμηση και εποπτεία.

Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε την κουλτούρα της κοινοτικής και οικογενειακής φροντίδας, της εξωστρεφούς δράσης των δομών ΠΦΥ και της συνέργειας ΠΦΥ και Δημόσιας Υγείας».

Τεστ στο γενικό πληθυσμό για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Σε ότι αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων ο Αντρέας Ξανθός τόνισε την ανάγκη μαζικών τεστ στο γενικό πληθυσμό.

Η επιστροφή στην κανονικότητα επιβάλλει να έχουν οι ειδικοί καλή εικόνα για την επιδημία στον γενικό πληθυσμό με τεστ, το υπουργείο Υγείας ήδη νομοθέτησε την πρότασή μας για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, πρέπει να αυξηθεί η διαθεσιμότητα και στα 8-9 πιστοποιημένα δημόσια εργαστήρια, τόνισε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5».

Χαρακτήρισε ωστόσο αντιφατική με την σημερινή ομολογία αδυναμίας τεστ σε μεγάλη κλίμακα την αναφορά της κυβέρνησης σε συγκρότηση 500 κινητών ομάδων δειγματοληψίας μέσω ΕΣΠΑ.

Θα είναι ευτύχημα όπως είπε, να έχουμε δημόσιο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και γιατρών, εάν υπάρξει υποτροπή της πανδημίας μετά το Καλοκαίρι.

Το πιο σημαντικό, επανέλαβε ο κ. Ξανθός, είναι η διαχείριση όσων με συμπτώματα ο ΕΟΔΥ συστήνει να μείνουν σπίτι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από