Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων για συντομότερα ωράρια εργασίας, φορολογικές εκπτώσεις, εγγυήσεις δανείων και ευκολότερους κανόνες για την απαίτηση παροχών, προκειμένου να μαλακώσει το χτύπημα από την εκδήλωση του ιού.

Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών, Μαγκνταλένα Άντερσον προειδοποίησε ότι έρχονται «σκληρές μέρες». «Βλέπουμε την πτώση της ανάπτυξης και την αύξηση της ανεργίας με τρόπο που δεν έχουμε δει από την οικονομική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Αυτή η οικονομική κρίση θα μας επηρεάσει όλους». Η επιβράδυνση του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι σχεδόν τόσο βαθιά όσο και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009, όταν η οικονομία της Σουηδίας μειώθηκε κατά 4,2%, με τη μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερο από 50 χρόνια.

Οικονομική ύφεση

Ωστόσο, η Άντερσον έδωσε την ελπίδα για μια ταχύτερη ανάκαμψη, προβλέποντας αύξηση της τάξης του 3,5% το 2021. «Βλέπουμε μια ανάκαμψη στην οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», είπε, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις ήταν πολύ αβέβαιες.

Επιχειρήσεις από εστιατόρια έως κατασκευαστές, όπως ο κατασκευαστής φορτηγών Volvo (VOLVb.ST), έκλεισαν και έστειλαν προσωρινά προσωπικό στο σπίτι ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του κοροναϊού και πολλοί αναμένεται να απολυθούν.

Η κυβέρνηση έχει προσφέρει δάνεια και εγγυήσεις και αναμένει αύξηση των δαπανών κατά περίπου 84 δισεκατομμύρια σουηδικές κορόνες (8,35 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα έριξε χρήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προσφέροντας 500 δισεκατομμύρια σουηδικές κορόνες σε δάνεια σε επιχειρήσεις μέσω τραπεζών και ενισχύοντας τις αγορές τίτλων της κατά 300 δισεκατομμύρια κορόνες.

Ο τραπεζικός όμιλος Swedbank δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένεται ότι η οικονομία θα υποχωρήσει κατά 4% φέτος. Η πρόβλεψη της SEB ήταν για συρρίκνωση 2,7%.

Πηγή: reuters.com

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από