Στην Ισπανία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σήμερα σε 85.195 από 78.797 την Κυριακή, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας της χώρας, καθώς τα κρούσματα συνολικά ξεπέρασαν στον αριθμό αυτά της Κίνας, που ήταν 81.470.

Άλλοι 812 νέοι θάνατοι κατεγράφησαν σε μια ημέρα καθώς από τον συνολικό αριθμό των 6.528 νεκρών μέχρι χθες Κυριακή, σήμερα ανέρχονται σε 7.340 στο σύνολό τους.

Κηρύχτηκε εθνικό πένθος

Στη Μαδρίτη, όπου έχουν καταγραφεί σχεδόν οι μισοί από τους συνολικούς θανάτους, οι σημαίες ανυψώθηκαν κατά το ήμισυ, καθώς οι αρχές κήρυξαν το επίσημο πένθος, με ένα λεπτό σιωπής αναμενόμενο το μεσημέρι.

Οι αρχές εντείνουν επίσης τη μισή αγρανάπαυση της χώρας τη Δευτέρα, ξεκινώντας με μια νέα περίοδο διάρκειας δύο εβδομάδων «χειμερίας νάρκης», όπως περιγράφεται από ένα μέλος του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να μετριαστεί η πίεση της ασθένειας στο σύστημα υγείας της χώρας.

Στα όριά του το σύστημα υγείας

Μόνο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τα φαρμακεία, την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και άλλες βασικές βιομηχανίες υποχρεούνται να εργάζονται μέχρι το τέλος του Πάσχα, στα μέσα Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι έχουν κληθεί να μειώσουν τις δραστηριότητές τους σε επίπεδο Σαββατοκύριακου.

Τουλάχιστον έξι από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας βρίσκονται στο όριο των κρεβατιών της ΜΕΘ και άλλες τρεις βρίσκονται κοντά στο να μην έχουν άλλη διαθεσιμότητα, ανέφεραν οι αρχές, ενώ συνεχίζεται η γρήγορη κατασκευή των νοσοκομείων.