Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με επιστολή του προς κάθε βρετανικό νοικοκυριό, προειδοποιεί ότι η κρίση του κοροναϊού θα επιδεινωθεί.

Ο Τζόνσον, σε αυτοαπομόνωση καθώς βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, αναφέρει ότι, εάν χρειαστεί, μπορεί να επιβληθούν ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί.

Η επιστολή θα επιδοθεί σε 30 εκατ. νοικοκυριά μαζί με ένα φυλλάδιο με οδηγίες για την απαγόρευση κυκλοφορίας και πληροφορίες για τον κοροναϊό – μία κίνηση που αναμένεται να κοστίσει 5,8 εκατ. λίρες.

Η επιστολή Τζόνσον

Στην επιστολή του, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρει: «Εξ αρχής προσπαθήσαμε να λάβουμε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή».

Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν πολλοί άνθρωποι αρρωστήσουν σοβαρά ταυτόχρονα, τότε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) θα καταρρεύσει και ότι αυτό θα κοστίσει ζωές.

«Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα εάν οι επιστημονικές και ιατρικές συστάσεις ορίζουν ότι αυτό πρέπει να κάνουμε».

«Είναι σημαντικό για εμένα να είμαι ειλικρινής μαζί σας: γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν».

«Αλλά κάνουμε όλες τις σωστές προετοιμασίες και όσο πιο αυστηρά τηρούμε τους κανόνες, τόσο λιγότερες ζωές θα χαθούν και τόσο συντομότερα η ζωή θα μπορέσει να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς».

Ο Βρετανός ηγέτης αναγνωρίζει ότι η κρίση του κοροναϊού θα έχει οικονομικό αντίκτυπο στα βρετανικά νοικοκυριά, αλλά δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση του «θα κάνει ό,τι χρειαστεί» για τη στήριξή τους.

Στο τέλος της επιστολής του, ο Τζόνσον υπογραμμίζει στους Βρετανούς πολίτες να μείνουν σπίτι, έτσι ώστε να προστατευθεί το NHS και να σωθούν ζωές.

Πάνω από 1.000 νεκροί στη Βρετανία

Ο αριθμός των νεκρών από την ασθένεια Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε πλέον τους 1.019, καθώς 260 νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν το Σάββατο.

Στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί 17.089 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων θα συνεχίζει να αυξάνεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, πριν αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμού των καθημερινών δραστηριοτήτων, σημειώνει το BBC.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των καταστημάτων επιβλήθηκε στη Βρετανία πριν μία εβδομάδα.