Όλα δείχνουν πλέον ότι είναι θέμα χρόνου και μόνον η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, καθώς εκτός από τις κραυγές αγωνίας πολλών μεμονωμένων αθλητών, υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις και αιτήματα για να μη γίνει το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού στο Τόκιο, από τις 24 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου.

Μετά τις ομοσπονδίες στίβου και κολύμβησης των ΗΠΑ, που ζήτησαν την αναβολή των Ο.Α. και την απόσυρση της Αυστραλίας και του Καναδά από τους αγώνες, ήρθε και η επίσημη επιστολή του προέδρου της IAAF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου), Σεμπάστιαν Κόε, προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, με την οποία ζητά την επ’ αόριστον αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σενάρια για εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής τους υπάρχουν πολλά, όπως το να γίνουν αργότερα το 2020, το 2021 ή ακόμη και το 2022.

Η επιστολή Κόε

«Κανείς δε θέλει την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τη διοργάνωση με κάθε κόστος, πόσω μάλλον με κίνδυνο για την ασφάλεια των αθλητών. Πρέπει να ληφθεί γρήγορα μια απόφαση και πιστεύω πως το οφείλουμε στους αθλητές μας. Το να διεξαχθούν κανονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 πλέον δεν είναι ούτε εφικτό, ούτε κάτι που επιθυμούμε.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού, όταν οι αθλητές δεν μπορούν να προπονηθούν κανονικά. Αν το χάσουμε αυτό, τότε χάνουμε και την αξιοπιστία της διοργάνωσης, και κανένας δεν το θέλει αυτό. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη ΔΟΕ για την εύρεση μιας εναλλακτικής ημερομηνίας διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων».