Η ακραία αλλά αναγκαία λήψη της απόφασης από τον πρωθυπουργό για απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν το έσχατο μέτρο στο οποίο οδηγήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς ο φόβος για μία ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού το επόμενο διάστημα είναι υπαρκτός.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά και τους ίδιους τους πολίτες είναι να αντέξει το σύστημα Υγείας και να μη χρειαστεί ταυτόχρονα νοσηλεία σε ΜΕΘ μεγάλος αριθμός ασθενών.

Μέλημα των αρχών είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη εξάπλωση του κοροναϊού, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες που είναι και οι πλέον ευάλωτες.

Πώς οδηγηθήκαμε στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο πρωθυπουργός σε ένα διάγγελμα το οποίο κινήθηκε σε δραματικούς τόνους αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκε να λάβει αυτή τη σκληρή απόφαση.

Πλέον η εξέλιξη με τη διασπορά του κοροναϊού εξαρτάται από όλους τους πολίτες και από το κατά πόσον θα εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες των Αρχών ώστε να μη δούμε στη χώρα εικόνες Ιταλίας.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ομάδα των λοιμωξιολόγων που παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας και την εξέλιξή της στη χώρα μας έλαβαν την απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας για τους εξής λόγους:

  • Υπήρξαν έτσι κι αλλιώς φόβοι ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα υπάρξει ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού και στη χώρα μας. Δυστυχώς και η χθεσινή ημέρα επιβεβαίωσε ότι ο κοροναϊός χτυπά καθημερινά πολλούς περισσότερους. Συγκεκριμένα υπήρξαν 94 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 15.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές, χωριά και νησιά, όπου η πρόσβαση στο σύστημα Υγείας είναι περιορισμένη. Η κυβέρνηση βλέποντας πολίτες να συνωστίζονται στις εθνικές οδούς και στα λιμάνια προκειμένου να μεταφερθούν στα εξοχικά τους πήρε την ακραία αυτή απόφαση.
  • Το στοίχημα για όλους είναι να αντέξει το σύστημα Υγείας όπως έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αποφευχθεί συνωστισμός ασθενών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ οι οποίες ενισχύονται το τελευταίο διάστημα με υποδομές και ιατρικό προσωπικό για παν ενδεχόμενο.

Η «μάχη» του Απριλίου για τον περιορισμό του ιού

Οι ειδικοί που παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας κρούουν καμπανάκι για έξαρση του ιού τις επόμενες εβδομάδες και στη χώρα μας.

Μπορεί μέχρι στιγμής τα στοιχεία να μη δείχνουν να υπάρξει τάση να γίνουμε… Ιταλία ωστόσο οι λοιμοξιολόγοι που ηγούνται στον ΕΟΔΥ τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Ο Απρίλιος όπως λένε είναι ο μήνας που θα κρίνει τα πάντα. Εάν τα ακραία μέτρα που αποφασίστηκαν αποδώσουν, αυτό θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες και ως εκ τούτου θα υπάρχει μία καλή εικόνα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα για το εάν τα καταφέραμε.

Ωστόσο, οι φόβοι της κυβέρνησης  για την επόμενη μέρα, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε απομονωμένες περιοχές όπου μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν κρούσματα είναι έντονοι.

Οι ειδικοί προσπαθούν να επικοινωνήσουν στους πολίτες πως σε περίπτωση που υπάρξουν πολλά κρούσματα και κάποιοι νοσήσουν σοβαρά σε νησιά και χωριά, τότε η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος όπου η κυβέρνηση ζητούσε επιτακτικά τις προηγούμενες ημέρες να μην υπάρξει μετακίνηση προς τα χωριά και τα νησιά.

Δραματικοί τόνοι στο διάγγελμα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τις τελευταίες ημέρες απευθύνθηκε πολλές φορές προς τους Έλληνες μέσω διαγγέλματος εξήγησε τους λόγους της απόφασής του για την απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα το πρωί και έως τις 6 Απριλίου.

Αναφέρθηκε στην πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού αλλά και στους λίγους ανεύθυνους όπως τους χαρακτήρισε που θέτουν σε κίνδυνο τους περισσότερους.

Τόνισε πως οι πολίτες θα μετακινούνται υπό προϋποθέσεις και όσοι δεν πειθαρχούν θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 150  ευρώ.

Προφανώς τα μέτρα αυτά, όσο ακραία και αν είναι δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά αποσκοπούν σε ένα μόνο πράγμα. Στον περιορισμό του ιού.

Ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του αναφέρθηκε στη γειτονική Ιταλία, είπε ότι χάνεται κάθε δύο λεπτά μία ανθρώπινη ζωή και πρόσθεσε πως μέλημά του είναι να μην επιτρέψει να υποστεί η χώρα μας μία τέτοια δοκιμασία.

«Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων» είπε χαρακτηριστικά δείχνοντας έτσι ότι θα κάνει ότι χρειάζεται, θα λάβει όποιο σκληρό μέτρο και αν απαιτηθεί προκειμένου να διαφυλαχθούν ανθρώπινες ζωές.