Η Βραζιλία επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο που σχετίζεται με τον κοροναϊό την Τρίτη, καθώς ο Πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο συνέχισε να παραγκωνίζει τις προσπάθειες να μετριαστεί το ξέσπασμα ως «υστερία».

Ανακοινώσεις Μπολσονάρο

Ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος βγήκε θετικός στον ιό, πέθανε τη Δευτέρα τέσσερις ημέρες μετά την είσοδό του σε νοσοκομείο στο Σάο Πάολο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο άνδρας, ο οποίος υπέφερε από υπέρταση και διαβήτη, κόλλησε τον ιό στην εγχώρια αγορά, ανέφεραν, υποδηλώνοντας την κοινοτική μετάδοση του ιού στο έθνος της Νότιας Αμερικής.

Μετά την ανακοίνωση της πρώτης περίπτωσης στις 26 Φεβρουαρίου, οι αριθμοί μόλυνσης αυξήθηκαν στους 291. Σήμερα τα κρούσματα στη χώρα φτάνουν συνολικά τα 651 με 11 που προστέθηκαν την τελευταία μέρα και οι νεκροί ανέρχονται συνολικά στους επτά.

Ο αριθμός αναμένεται να πολλαπλασιαστεί τις επόμενες ημέρες, αλλά οι Βραζιλιάνοι εξακολουθούν να παίρνουν μεικτά μηνύματα από την κορυφή. Σε συνέντευξή του την Κυριακή με το CNN Brasil, ο Μπολσονάρο αποκάλεσε τα προληπτικά μέτρα, όπως την απαγόρευση μαζικών εκδηλώσεων, «υστερία», και είπε ότι η οικονομία έρχεται πρώτη.

«Όταν απαγορεύετε το ποδόσφαιρο και άλλα πράγματα, πέφτετε στην υστερία, απαγορεύοντας το ένα και το άλλο δεν πρόκειται να περιορίσετε την εξάπλωση», είπε. «Πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα, ο ιός θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα αρκετά σοβαρό θέμα, αλλά η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει επειδή δε μπορούμε να έχουμε ένα κύμα ανεργίας», προσέθεσε.

Λίγες ώρες πριν, ο Μπολσονάρο φάνηκε να απορρίπτει τις συμβουλές της ιατρικής του ομάδας να απομονωθεί, αφού αρκετά μέλη της αντιπροσωπείας του στη Φλόριδα βγήκαν θετικά στον ιό.

Αντ ‘αυτού, συμμετείχε σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών σε μια φιλοκυβερνητική διαδήλωση, έκανε χειραψίες κλπ. Είχε αρχικά παροτρύνει τους υποστηρικτές του να σταματήσουν την πορεία λόγω φόβου εξάπλωσης του ιού.

Πηγή: edition.cnn.com