Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που αποσκοπούν στην αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού, τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα στη Σλοβενία, με την κυβέρνηση να απαγορεύει, προσωρινά, τη διοργάνωση συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους, για να συγκρατήσει την πανδημία του κοροναιού.

Το σχετικό διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ απαγορεύει τη μετακίνηση και τη συγκέντρωση ανθρώπων σε δημόσιους χώρους μέχρι νεωτέρας, αλλά υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του κοινωνικού ιστού.

Οι πολίτες μπορούν να βρεθούν σε δημόσιο χώρο μόνο για δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία, έχοντας κατά νουν να διατηρούν μια ασφαλή απόσταση.

Επίσης, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά (παντοπωλεία, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, τράπεζες, ταχυδρομεία, υπηρεσίες καθαρισμού, συνεργεία αυτοκινήτων κ.ά.).

Οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσια πάρκα και άλλες περιοχές για περπάτημα, και πάλι έχοντας επίγνωση της απόστασης ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτών των εξαιρέσεων επιτρέπεται η κυκλοφορία, η πρόσβαση και η διαμονή σε δημόσιο χώρο για ομάδες προσώπων που είναι στενά μέλη της οικογένειας, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν μια ασφαλή απόσταση από άλλες παρόμοιες ομάδες.

Οι ομάδες έως και πέντε συναδέλφων που μοιράζονται το ίδιο προσωπικό όχημα για να φτάσουν στην εργασία ή που έχουν κληθεί να εκτελούν καθήκοντα στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας εξαιρούνται επίσης από τα μέτρα.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο περίπου 400 ευρώ.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)