Νόμο του 1950 για την αμυντική παραγωγή προτίθεται να επιστρατεύσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθεια της κυβέρνησής του να καταπολεμήσει τον κοροναϊό όπως δήλωσε ο ίδιος κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα το απόγευμα της Τετάρτης.

«Θα το υπογράψω μετά τη λήξη αυτής της διάσκεψης»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε  ότι η κυβέρνησή του θα επικαλεσθεί τον νόμο περί αμυντικής παραγωγής, μια κίνηση που θα οδηγήσει σε ταχεία επέκταση της εγχώριας κατασκευής βασικών ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων μασκών και γαντιών, για την καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού στην Αμερική.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού στις ΗΠΑ να σημειωθεί αυξήθηκε στις 6.500, ενώ τους  115 έφτασαν τα θύματα.

Ο νόμος περί Παραγωγής Άμυνας, ο οποίος εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το 1950 στην αρχή του πολέμου της Κορέας, επιτρέπει στον εκάστοτε πρόεδρο να επεκτείνει τη βιομηχανική παραγωγή βασικών προϊόντων για την εθνική ασφάλεια και άλλα σημαντικά ζητήματα εθνικής σημασίας.

«Θα επικαλεστούμε τον νόμο περί αμυντικής παραγωγής μόνο σε περίπτωση που τον χρειαζόμαστε», είπε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι προτίθεται να υπογράψει τη σχετική πράξη μετά την διάσκεψη.

Οι διατάξεις που προβλέπονται από την πράξη αυτή θα επιτρέψουν στην αμερικανική κυβέρνηση να επιταχύνει την παραγωγή του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό επιστρατεύονται δύο πλοία με νοσοκομειακό εξοπλισμό, από τα οποία το ένα θα σταλεί στη Νέα Υόρκη, ενώ το δεύτερο θα μεταφερθεί στη Δυτική Ακτή. «Στέλνουμε κατόπιν αίτησης τα δύο νοσοκομειακά πλοία», δήλωσε Τραμπ. «Το ένα ονομάζεται Έλεος και το άλλο ονομάζεται Ανακούφιση, είναι σε άριστη κατάσταση … Ετοιμάζονται να έρθουν στη Νέα Υόρκη».