Η επιδημία του νέου κοροναϊού στη Βρετανία θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη άνοιξη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νοσηλεία 7,9 εκατομμυρίων ατόμων, αποκαλύπτεται σε μυστικό ενημερωτικό έγγραφο της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) προς αξιωματούχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Σύμφωνα με τον Guardian, στο έγγραφο, για πρώτη φορά, οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών που ασχολούνται με τον ιό,  παραδέχονται ότι περιμένουν η επιδημία να εξαπλώνεται για ακόμη 12 μήνες, προκαλώντας τεράστια επιπλέον πίεση σε ένα ήδη υπερφορτωμένο, σύστημα υγείας.

Μπορεί να μολυνθεί το 80% των Βρετανών

Υποδεικνύει επίσης στους επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών, να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να μολυνθεί το 80% των Βρετανών.

Ο  επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Chris Whitty, σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει τον αριθμό αυτό ως το χειρότερο σενάριο και εκτίμησε ότι ο πραγματικός αριθμός θα αποδειχθεί μικρότερος.

Ωστόσο, στο έγγραφο γίνεται σαφές ότι τέσσερις στους πέντε Βρετανούς «αναμένεται» να νοσήσουν από τον ιό.

Όπως αναφέρεται:  «Το 80% του πληθυσμού αναμένεται να μολυνθεί, κατά τους επόμενους 12 μήνες και μέχρι 15% (7,9 εκατομμύρια άτομα) μπορεί να χρειαστεί να εισαχθού σε νοσοκομεία».

Το έγγραφο περιλαμβάνει την τελευταία επίσημη εκτίμηση για το πόσο σοβαρά η επιδημία θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο την υγεία των πολιτών όσο και του προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως το NHS, η αστυνομία, η πυροσβεστική και οι μεταφορές.

Η «ταυτότητα» του εγγράφου

Έχει καταρτιστεί τις τελευταίες ημέρες από την ομάδα ετοιμότητας και αντίδρασης του PHE και εγκρίθηκε ως ακριβής από την επικεφαλής της υπηρεσίας, Dr Susan Hopkins, που ασχολείται με την έξαρση της επιδημίας. Έχει μοιραστεί στους επικεφαλής των νοσοκομείων  και σε ανώτερους γιατρους του NHS στην Αγγλία.

«Η ανακοίνωση ότι η εξάπλωση του κοροναϊού θα μπορούσε να διαρκέσει 12 μήνες, μπορεί να προκαλέσει πραγματική αναστάτωση» δήλωσε ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, ειδικός στην επιδημιολογία.

«Ένα έτος είναι απολύτως εύλογο. Ωστόσο αυτό δε μπορεί να κατανοηθεί εύκολα από τους πολίτες», συμπλήρωσε.

Εκτίμησε δε ότι, η επιδημία θα παρουσιάσει μια ύφεση «το καλοκαίρι, προς τα τέλη Ιουνίου, και θα επιστρέψει το Νοέμβριο, όπως συμβαίνει με τη συνήθη εποχική γρίπη. Τελικά θα υπάρχει για πάντα, αλλά θα γίνει λιγότερο σοβαρή με την πάροδο του χρόνου, καθώς αναπτύσσεται εμβόλιο», πρόσθεσε.

Πηγή: The Guardian