Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει οικονομικά μέτρα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Η σχετική δέσμη θα ονομασθεί Cura Italia (Θεραπεία Ιταλία) και η έγκρισή της αναβλήθηκε επί τρεις ημέρες, για να στηριχθούν όσο περισσότερες παραγωγικές κατηγορίες είναι δυνατόν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera, εκτιμά στο μεταξύ ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, αλλά ζητά απ΄όλους να μειώσουν αυστηρά τις εξόδους τους από το σπίτι.

Αρχικά, η δέσμη οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης της Ρώμης προβλεπόταν ότι θα άγγιζε τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ανάγκη όμως να παρασχεθεί στήριξη τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα αύξησε το όλο ποσό κατά ένα τρίτο.

Τι προβλέπει η δέσμη μέτρων

Προβλέπεται μεταξύ άλλων βοήθεια 500 ευρώ εφ’ άπαξ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, 600 ευρώ για μπέϊμπι σίτερ και φροντίδα ηλικιωμένων κατ΄ οίκον, πάγωμα φόρων και καταβολής ενσήμων, όπως και αναβολή στις πληρωμές λογαριασμών  φωτός, νερού, τηλεφώνου και φυσικού αερίου.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση θεωρεί ότι η δέσμη αυτή δεν επαρκεί ενώ η κυβέρνηση Κόντε δεν αποκλείει να ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του ιού, οι ιταλοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει ακόμη κορυφωθεί η διάδοση της Covid 19 στην χώρα, ενώ στην Ρώμη ολοκληρώνεται σήμερα η μεταμόρφωση του νοσοκομείου Columbus σε μονάδα αφιερωμένη αποκλειστικά στα θύματα της εν λόγω νόσου.