Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται οι Αρχές μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και στη χώρα μας με αποτέλεσμα να λαμβάνονται καθημερινά νέα έκτακτα μέτρα με στόχο την ανάσχεση του ιού.

Το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό ότι επιβεβαιώθηκαν πέντε ακόμη κρούσματα, με τη λίστα πλέον να φτάνει τα 89 σε όλη τη χώρα ενώ οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει έξαρση το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, οι σχολικές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη, είτε λόγω κρουσμάτων σε μαθητές ή εκπαιδευτικό προσωπικό είτε προληπτικά επειδή κάποιο από τα μέλη της σχολικής κοινότητας είχε έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού.

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ επικαιροποιούν σχεδόν σε καθημερινή βάση τα μέτρα για τον κοροναϊό σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με τον ρυθμό εξάπλωσής του.

Πληθαίνουν οι «φωνές» για κλείσιμο όλων των σχολείων

Η κατάσταση με τις σχολικές μονάδες μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα. Το υπουργείο Παιδείας κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών λοιμωξιολόγων ανανεώνει καθημερινά τη λίστα με τα σχολεία που κλείνουν.

Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα και υπό το φόβο ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού πληθαίνουν οι εισηγήσεις από φορείς, δήμους και εκπαιδευτικούς για γενικευμένο κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

Τα θέματα που εγείρονται βέβαια μετά από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου είναι πολλά. Καταρχήν, υπάρχει το ζήτημα της αναπλήρωσης των μαθημάτων και κατά πόσον οι μαθητές θα μπορέσουν να υλοποιήσουν προγράμματα  εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εάν το κλείσιμο των σχολείων κρατήσει για αρκετές ημέρες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ένα από τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκε εσχάτως από το υπουργείο Παιδείας, αφορά στην προσωρινή αναστολή έως και τις 22 Μαρτίου όλων των σχολικών αθλητικών διοργανώσεων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, αναστέλλονται οι πανελλήνιοι σχολικοί αγώνες ενώ μπαίνει «φρένο» και στα μαθήματα κολύμβησης των μαθητών.

Στο «τραπέζι» η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αναφορικά πάντως με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι  υπουργοί  Παιδείας της ΕΕ αλλά και της υπόλοιπης υφηλίου που συνεδριάζουν τις επόμενες ημέρες για να λάβουν μέτρα.

Αυτό είναι το στρατηγικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να ρίξει τώρα το ενδιαφέρον της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και, όπως λέει η υφυπουργός του Σοφία Ζαχαράκη, ήδη το κάνει.

Μόνο χθες έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών πληροφορικής αλλά και τον «Διόφαντο» (τον οργανισμό εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων) που διαθέτει στο «Φωτόδεντρο» ψηφιοποιημένα όλα τα σχολικά βιβλία.

Βέβαια, όπως λένε εκπαιδευτικοί που μίλησαν στα «ΝΕΑ», η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας είναι σαφές ότι δεν είναι προετοιμασμένη για την περίπτωση γενικευμένης «ηλεκτρονικής» διδασκαλίας (σε πολλές περιοχές άλλωστε μαθητές ή εκπαιδευτικοί δεν έχουν ούτε καν υπολογιστές), ωστόσο είναι σαφές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

Προβληματισμός και στα πανεπιστήμια

Ο ίδιος προβληματισμός επικρατεί και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διακοπεί η διδασκαλία στα αμφιθέατρα.

Ωστόσο κάποια ΑΕΙ, όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναστέλλουν τις τελετές ορκωμοσίας ενώ συστήνουν σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας  (φοιτητές περιλαμβανομένων των φοιτητών Erasmus, ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό, διδακτικό, ερευνητικό, τεχνικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό) μία σειρά έκτακτων προληπτικών μέτρων:

i.      να μην πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό,

ii.     να ενημερώνονται τακτικά και να τηρούν σχολαστικά τις επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας λαμβάνοντας όλα τα σχετικά μέτρα προφύλαξης,

iii.    εφόσον παρ’ όλα αυτά χρειαστεί να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την επιστροφή τους θα τίθενται σε αναγκαστική απομόνωση από τους πανεπιστημιακούς χώρους, διάρκειας 14 ημερών,

iv.    σε περιπτώσεις που μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, διδάσκοντες χρειαστεί να απουσιάσουν στο εξωτερικό, τότε για το χρονικό διάστημα της αναγκαστικής απομόνωσης η διδασκαλία των μαθημάτων τους είτε θα αναβληθεί για να πραγματοποιηθεί σε εύθετο χρόνο, είτε θα πραγματοποιηθεί από άλλα μέλη του ίδιου γνωστικού αντικειμένου, με ευθύνη των Προέδρων των Τμημάτων και των Διευθυντών των ΠΜΣ. Αντίστοιχα, για την απουσία μελών του διοικητικού προσωπικού κατά το διάστημα της αναγκαστικής απομόνωσης (14 ημερών) υπεύθυνοι θα είναι οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

iv.    αναστέλλονται όλες οι προγραμματισμένες διοργανώσεις συνεδρίων/ημερίδων/ εκδηλώσεων, εντός του Πανεπιστημίου, με διεθνείς συμμετοχές, καθώς και όλες οι προγραμματισμένες και μη επισκέψεις από το εξωτερικό.

Νέα έκτακτα μέτρα

Χθες, οι Αρχές ανακοίνωσαν μία σειρά νέων έκτακτων μέτρων τα οποία εστιάζουν κυρίως στην προστασία των ευπαθών ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα και αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία.

Αναλυτικά τα μέτρα που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας και τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ είναι τα εξής:

  • Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα σε: ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
  • Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κοροναϊό.
  • Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα.
  • Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.
  • Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.