Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κύπρου μετά τον εντοπισμό των δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού. Υπό το φόβο της εξάπλωσης το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τέθηκε σε πλήρη καραντίνα, μετά και την επιβεβαίωση πως ένα από τα κρούσματα κοροναϊού είναι και ο διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής.

Αναστάλθηκαν για 48 ώρες όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού και τα χειρουργεία ενώ λήφθηκαν 152 δείγματα από προσωπικό και ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με τον 64χρονο γιατρό που έχει νοσήσει.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, το πρώτο κρούσμα βρισκόταν σε αυτοπεριορισμό και είχαν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Το δεύτερο κρούσμα, ο 64χρονος γιατρός, αφού δεν παρουσίασε συμπτωματολογία, μετέβη κανονικά στη δουλειά του όπου ήρθε σε επαφή όπως είναι λογικό τόσο με ασθενείς όσο και με άλλους επαγγελματίες υγείας και όχι μόνο.

Απ’ την πρώτη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε το εν λόγω κρούσμα άρχισε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπίσει τις επαφές του γιατρού.

Η δυσκολία της Κύπρου αυτή την ώρα έγκειται στο ότι ο γιατρός αφίχθηκε στην Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 3 Μαρτίου και μόλις χθες, 9 Μαρτίου προέβη στις απαραίτητες εξετάσεις όπου επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικός.

Πρώτο κρούσμα στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στα κατεχόμενα, επιβεβαιώθηκε το πρωί.

Πρόκειται για 65χρονη Γερμανίδα τουρίστρια που έφτασε το βράδυ της Κυριακής στα κατεχόμενα από την πόλη Balingen της Γερμανίας με γκρουπ 30 ατόμων. Το βράδυ της Δευτέρας η τουρίστρια παρουσίασε ψηλό πυρετό και τέθηκε σε απομόνωση για να της γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων βγήκαν σήμερα το πρωί και κατέδειξαν ότι είναι θετική στον Covid-19.