Για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας στην πολιτική σκακιέρα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην πολική πλευρά του ζητήματος που εξελίσσεται στα σύνορα του Έβρου, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται αφού η ΕΕ και η Ελλάδα έχουν καταδικάσει την τουρκική επίθεση στη Συρία.

«Βλέπουμε μια πρωτοφανή έκφραση αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην Ελλάδα, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως αυτό που ζητάει η κυβέρνηση από την ΕΕ είναι να μένει αλληλέγγυα στην ασύμμετρη απειλή που δέχεται η Ελλάδα. «Και μέχρι στιγμής το κάνει» πρόσθεσε.

Για τους τρόπους αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος από την ΕΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «η Ευρώπη μια φορά έφτιαξε ένα πρόγραμμα και αυτό ήταν το 2016, για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών».

«Αυτό όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των κρατών – μελών και δεν θέλουν να το επαναλάβουν» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας πως το θέμα έχει διχάσει τις τοπικές κοινωνίες στις χώρες της Ευρώπης.

Αναφορικά με τις θέσεις της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρχει και να ισχύει η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016.

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, οι Τούρκοι δεν την εφαρμόζουν, ενώ έθεσαν το γεωγραφικό περιορισμό των νησιών. «Θέλουμε να καλύπτει και τον Έβρο και να είναι άμεσος ο μηχανισμός επιστροφής τους» συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η συζήτηση σήμερα δεν είναι ανοιχτή, λόγω της στάσης της Τουρκίας.

Τέλος, μιλώντας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη βρίσκονται στη χώρα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα έχει κορυφωθεί στα νησιά και θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για την ελάφρυνση των τοπικών κοινωνιών.