Σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι διευκολύνει τα σχέδια της ΕΕ για σε βάρος της Ελλάδας στο προσφυγικό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και του ΠΣ της ΚΕΑ υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης «είναι τα νησιά μας να γίνουν οι αποθήκες των ψυχών που επιθυμούν να πάνε στον Ευρωπαϊκό παράδεισο αλλά θα φυλακίζονται εδώ».

Delivery

Ο πρωθυπουργός κάνει «delivery» για τους συντηρητικούς και αντιδραστικούς φίλους του στην Ευρώπη, προσφέροντας ως «απρόσμενο δώρο» την Ελλάδα για να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» για «λίγα κονδύλια» όπως και τη μετατροπή των νησιών σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «αδύναμη και δειλή» την ΕΕ, «απέναντι σ’ έναν κυνικό και επιθετικό Ερντογάν», εμφανίζεται «Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μη ταράξει τις εσωτερικές της ισορροπίες. Μη τυχόν και αναγκαστεί να αναλάβει έστω μικρό μέρος της ευθύνης από τους εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους που επιθυμούν να περάσουν στο ευρωπαϊκό παράδεισο. Μη τυχόν και ενοχληθούν τα ακροδεξιά κόμματα και οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε την πολιτική των μετεγκαταστάσεων στην Ευρώπη και αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα έγινε με επανειλημμένες έκτακτες Συνόδους Κορυφής.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «δεν ζητάει Σύνοδο Κορυφής που θα τους ανάγκαζε να πάρουν θέση στο κορυφαίο επίπεδο», ούτε «κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία μπας και συμμορφωθεί», ούτε «νέα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων».

Με τα θαλάσσια σύνορα τι θα κάνουμε;

Από εκεί και πέρα ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «είναι αυτονόητο καθήκον κάθε κυβέρνησης η φύλαξη των συνόρων», ωστόσο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «επικοινωνιακό πόλεμο εν ονόματι της υπεράσπισης της πατρίδας».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε «με τα θαλάσσια τι θα κάνουμε; Χιλιάδες άνθρωποι, αν αυτή η κρίση συνεχιστεί, θα βρεθούν στη θάλασσα και θα διασωθούν – θέλουμε να ελπίζουμε – από το ελληνικό λιμενικό. και τότε ο πληθυσμός στα ελληνικά νησιά θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Συνεχίζοντας, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εθνικιστικής και σε μεγάλο βαθμό ρατσιστικής έκρηξης, που βρίσκει τη θερμή υποστήριξη όλης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς» και ότι «ενθαρρύνει ακραίες δυνάμεις «να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους»».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τα χερσαία σύνορα, χωρίς «επικοινωνιακούς παιάνες» αλλά με γνώμονα «τις αρχές του ανθρωπισμού, τα δικαιώματα των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν σταμάτησαν στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ να προσεγγίζουν την προσφυγική κρίση με όρους «διεκδίκησης» και ότι δεν άφησε ο ίδιος ποτέ τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στο «περιθώριο», αφού συγκάλεσε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για την ενημέρωσή τους.

Ειδικότητα οι κωλοτούμπες

Άλλα είπε σε μπροστά σε εθνικό ακροατήριο και άλλα μπροστά στο κομματικό ακροατήριο, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Τσίπρας δεν άντεξε ούτε δύο μέρες. Άλλα είπε στο MEGA μπροστά σε εθνικό ακροατήριο κι άλλα σήμερα μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο. Στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.