Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι ζοφερές εικόνες που εκτυλίχθηκαν στη Λέσβο πριν από λίγες μέρες, όπου ακροδεξιά στοιχεία εξέφρασαν το ρατσιστικό τους μένος όταν μια βάρκα προσφύγων -ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά- εμφανίστηκε στις ακτές του νησιού.

Στο στόχαστρο  των ακροδεξιών βρέθηκε και ένας γερμανός φωτογράφος, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από ομάδα νεαρών οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, αφού του πέταξαν τον εξοπλισμό στη θάλασσα.

«Ντόπιοι επιτίθενται σε δημοσιογράφο που καλύπτει την μεταναστευτική κρίση σε ελληνικό νησί και εμποδίζουν ανθρώπους να αποβιβαστούν από τις βάρκες» γράφει ο Independent.

Υπενθυμίζεται, πως την Κυριακή, 1 Μαρτίου, ομάδα ακροδεξιών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκαν κατά γερμανού ρεπόρτερ του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι, και μιας Ελληνίδας καμεραμάν ρίχνοντας τα πράγματά τους στη θάλασσα.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο Michael Trammer χτυπήθηκε από φασίστες που πέταξαν τις φωτογραφικές του μηχανές στη θάλασσα.

«Πέταξαν τις κάμερές μου στη θάλασσα. Με χτύπησαν και με κλότσησαν άσχημα. Αυτό κράτησε λίγη ώρα. Καμιά αστυνομία τριγύρω, ακόμα κι όταν έφυγε από το σημείο. Κάποιοι από τους ντόπιους οι οποίοι διαφώνησαν με αυτούς που μου επιτέθηκαν με φρόντισαν».

Βίντεο με επαναπροώθηση προσφύγων

Την ίδια μέρα ήρθε στο «φως» βίντεο, όπου φαίνεται το Λιμενικό να επιχειρεί επαναπροώθηση προσφύγων.

Μια μέρα αργότερα, ένα μικρό παιδί έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια ομάδας προσφύγων να φθάσουν από τα τουρκικά παράλια στην Λέσβο.

Η λέμβος των προσφύγων κινούταν στην ελληνική οριογραμμή, συνοδευόμενη από τουρκική ακταιωρό.

Οι άνδρες του Λιμενικού περισυνέλεξαν τους 46 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών δύο παιδιά.

Το ένα παιδάκι, δυστυχώς, είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του.

Και τα δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ωστόσο ήταν πολύ αργά για το μικρό προσφυγόπουλο.

Reuters: Κάποτε υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης, τώρα εχθρική απέναντι στους πρόσφυγες

Η φωτογραφία με τον ξυλοδαρμό του ρεπόρτερ αναπαράχθηκε και από το Reuters.

«Στο νησί της Λέσβου, μια ομάδα Ελλήνων επιχείρηση να αποτρέψει μια βάρκα γεμάτη με μετανάστες να μπει στο λιμάνι. ‘’Πηγαίνετε πίσω στην Τουρκία’’ φώναζε μια ομάδα ‘’κουκουλοφόρων’’» αναφέρει το Reuters.

Σε άλλο του άρθρο το Reuters αναφέρεται στη γενική εικόνα που επικρατεί στο νησί, υπογραμμίζοντας την αλλαγή στάσης των ντόπιων σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατάσταση που είχαν βιώσει το 2016.

«Φύγετε» φώναζε στα αγγλικά την περασμένη Κυριακή μια κομψά ντυμένη γυναίκα με γυαλιά ηλίου και μαύρο δερμάτινο μπουφάν φώναζαν προς τους περίπου 40 μετανάστες στο σκάφος που πλησίασε το μικρό λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς. Μια γυναίκα με μαντίλα στο σκάφος κούνησε το δάκτυλό της σαν να της απαντούσε «όχι» ενώ ένα μωρό έκλαιγε γοέρα.

«Η εχθρική υποδοχή, αν και όχι απαραίτητα αντιπροσωπευτική, δεν είχε καμία σχέση με τις σκηνές του 2015 και του 2016, όταν οι Ελληνες άνοιξαν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες του πόλεμου της Συρίας και άλλους, τότε που οι κάτοικοι της Λέσβου ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης» σημειώνει το άρθρο.

«Πέντε χρόνια αργότερα, έχει προκύψει μια δεύτερη μεταναστευτική κρίση, αφού η Τουρκία ανακοίνωσε πως δεν θα κρατήσει άλλο στην επικράτειά της εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, καταργώντας τη συμφωνία του 2016 που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ενας αμερικανός εθελοντής, ο Τσάρλι Μάγιερς, δήλωσε ότι πιθανότατα θα αποχωρήσει από τη Λέσβο άμεσα. «Η διάθεση είναι εντελώς διαφορετική. Ηταν το νησί της αλληλεγγύης, αλλά φαίνεται ότι οι ντόπιοι εξαντλούνται» ανέφερε στο Reuters.

«Πολλοί ντόπιοι είναι πολύ καλοί και μας υποστηρίζουν. Είναι μια μικρή ομάδα ντόπιων που είναι πολύ επιθετικοί και επικίνδυνοι» καταλήγει το άρθρο.

Γιατρός περιγράφει στην Guardian τα ακροδεξιά πογκρόμ

«Φύγαμε γιατί φοβόμασταν για τη ζωή μας» δηλώνουν στον Guardian ξένοι γιατροί που είχαν πάει εθελοντικά στη Μόρια, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν μετά τις απειλές και τους τραμπουκισμούς που υπέστησαν από ομάδες ακροδεξιών στη Λέσβο.

«Ήταν πολύ, πολύ τρομακτικό», εξομολογήθηκε η γιατρός Βικτόρια Μπράντλεϊ, μέλος ιατρικής ομάδας από την Ιρλανδία, με την αρθρογράγο να παρατηρεί πως η φωνή της γιατρού εξακολουθούσε να είναι σπασμένη από «φόβο και εξάντληση».

«Δεν ξέρω πώς αλλά κάπως καταφέραμε να οδηγήσουμε πίσω προς το camp και να αναζητήσουμε καταφύγιο εκεί. Πρόσφυγες ήταν τόσο ευγενικοί, μας έφεραν φαλάφελ και κουβέρτες. Περάσαμε τη νύχτα σε ένα κοντέινερ. Ήταν εντελώς παγωνιά. Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν έξω στις σκηνές», προσθέτει.