Επίσημη αντιπροσωπεία του στρατάρχη της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ μετέβη στη Συρία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ. Συμφωνήθηκε η επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων και η από κοινού αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

«Θα αποτραβηχτεί ο Ερντογάν»

Στο μεταξύ, δημοσίευμα στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, το οποίο επικαλείται τον συνταγματάρχη Βλαντίμιρ Ανόχιν, αντιπρόεδρο της ρωσικής ακαδημίας γεωπολιτικών θεμάτων, αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να αποτραβηχτεί από τη Λιβύη, εάν αυξηθούν οι απώλειες της Τουρκίας στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Μέχρι σήμερα, οι απώλειες της Τουρκίας στη Λιβύη είναι σοβαρές, σημειώνει η ρωσική Ιζβέστια (μετάφραση echedoros-a.gr), επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές που ασχολούνται με το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίθεσης στην αεροπορική βάση Μιτίγκα, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου, καταστράφηκαν οι πύραυλοι της συστοιχίας αεροπορικής άμυνας Hawk XXI καθώς και κέντρα ελέγχου των αεροσκαφών. Οι εκρήξεις ακούστηκαν σε μεγάλη έκταση.

Στρατιώτες των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ (Reuters)

Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία έχασε περίπου 10 στρατιώτες κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Μάλιστα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ανακοίνωσε τον θάνατο αυτών των δέκα στρατιωτών αλλά και πολλών μισθοφόρων μαχητών.

«Δεν θα επιμείνει»

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Μιτίγκα καταστράφηκαν και έξι τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Από αυτά, παρατίθεται φωτογραφία με συντρίμμια ενός Bayraktar TB2.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα επιμείνει στην τουρκική παρουσία στη Λιβύη», ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

«Ο Ερντογάν είναι μια πονηρή πολιτική αλεπού, αλλά δεν έχει αξιόπιστους συμμάχους. Σε κανέναν, εκτός της Τουρκίας, δεν αρέσει η ιδέα αποκατάστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την Αδριατική και την Τυνησία.

Στην προσπάθεια αυτή, μια σοβαρή ήττα θα κοστίσει πολύ στην Αγκυρα. Είναι γεγονός, επίσης, ότι η Συρία και η κυβέρνηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη προσπαθούν να ενωθούν ενάντια στην Τουρκία», είπε ο Βλαντίμιρ Ανόχιν.

Η συνεργασία Χαφτάρ – Ασαντ

Στις 29 Φεβρουαρίου, επίσημη αντιπροσωπεία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ μετέβη στη Συρία (κάτω).

Εκτός από την υπογραφή συμφωνίας για την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων, τα μέρη συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν από κοινού την τουρκική επιθετικότητα.

Τέλος, συμφωνήθηκε το άνοιγμα πρεσβείας της λιβυκής κυβέρνησης του Χαφτάρ στη Δαμασκό (κάτω).

Οι Σύροι και οι Λίβυοι ειδικοί ανταλλάσουν εμπειρίες για την αντιμετώπιση των τουρκικών επιθετικών UAV, σημείωσε ο στρατιωτικός ιστορικός Ντμίτρι Μπολτένκοφ.

Και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ όχι μόνο έμαθαν πως να προφυλάσονται από αυτά τα τουρκικά εργαλεία, αλλά, το κυριότερο, πώς να τα καταρρίπτουν.

«Η Συρία αντιμετωπίζει ευρεία χρήση των τουρκικών UAV τις τελευταίες ημέρες και η εμπειρία των καταρρίψεών τους είναι σημαντική», αναφέρει ο Μολτένκοφ.