Περίπου 120 σχολεία, γυμνάσια και λύκεια έκλεισαν στη Γαλλία, κυρίως σε δύο περιοχές που αποτελούν τις κύριες εστίες του νέου κορωνοϊού στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Παιδείας.

«Περισσότερα από 100 σχολεία έκλεισαν», δήλωσε ο υπουργός Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ μιλώντας στο δίκτυο LCI.

Αυτό αφορά «περίπου 35.000 μαθητές στην Ουάζ, βόρεια του Παρισιού», και «9.000 στην Μορμπιάν, στη δυτική Γαλλία», τις εστίες του νέου ιού στη χώρα. Οι αριθμοί αυτοί «αλλάζουν γρήγορα». Είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες εστίες οι οποίες «θα εμφανιστούν τις ερχόμενες μέρες», σημείωσε ο Μπλανκέ.

Στο Μοντρέιγ, στα προάστια του Παρισιού, οι αρχές αποφάσισαν επίσης να κλείσουν μια τάξη με περίπου 20 μαθητές για 14 μέρες, μετά τη θετική στο νέο κορωνοϊό διάγνωση ενός μαθητή.

«Μπορεί να υπάρξουν μέτρα αυτού του είδους και τις ερχόμενες μέρες», σημείωσε ο υπουργός.

Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε την υπόθεση ενός συνολικού κλεισίματος των γαλλικών σχολείων, ακόμη κι αν η Γαλλία, η οποία βρίσκεται τώρα στο δεύτερο στάδιο του ξεσπάσματος της νόσου, περάσει στο τρίτο στάδιο: «δεν θα έχει νόημα να περιοριστεί όλος ο κόσμος, να παραλύσει η χώρα, αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό», σημείωσε.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα ότι δέκα εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες που προορίζονται για υγειονομικό προσωπικό διανεμήθηκαν σε όλα τα φαρμακεία στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι επιπλέον 14 ως 20 εκατομμύρια θα διατεθούν, «αν υπάρξει ανάγκη».

10 εκατομμύρια μάσκες διαθέσιμες

«Δέκα εκατομμύρια μάσκες ελήφθησαν από τα αποθέματα, φορτώθηκαν σε φορτηγά με τα οποία μεταφέρθηκαν σε όλη τη χώρα και διανεμήθηκαν στα φαρμακεία», διευκρίνισε ο Ολιβιέ Βεράν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα BFMTV/RMC.

Αυτά τα δέκα εκατομμύρια προστίθενται στα «πέντε εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες» που έχουν ήδη διανεμηθεί «στις περιφερειακές υπηρεσίες υγείας και στα κέντρα υγείας» και σε αυτές που προορίζονται για τους ηλικιωμένους.

«Το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού των πόλεων που έχει αιτιολογία για να φοράει μάσκα μπορεί να αναζητήσει κουτιά με μάσκες στα φαρμακεία. Τα φορτηγά έφτασαν χθες κατά προτεραιότητα στην Ουάζ και σε όλη τη Γαλλία σήμερα», πρόσθεσε ο Βεράν.

«Επιπλέον 14 ως 20 εκατομμύρια μάσκες θα φτάσουν στα φαρμακεία αν υπάρξει ανάγκη», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες μέρες συνδικάτα ιδιωτών γιατρών ζήτησαν να διανεμηθούν επειγόντως στα μέλη τους μάσκες υψηλής προστασίας, γνωστές ως FFP2, γνωστοποιώντας ότι οι χειρουργικές μάσκες, οι οποίες αποσκοπούν κατά κύριο λόγο να μην μολύνει άλλους ανθρώπους ένας ασθενής, δεν επαρκούν για την προστασία των γιατρών.

Ο υπουργός Βεράν υπενθύμισε τέλος ότι στη Γαλλία 191 άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό, εκ των οποίων τρεις έχουν πεθάνει. «Ένας αριθμός ασθενών έχει αναρρώσει και απομένουν ακόμη περίπου εκατό ασθενείς που νοσηλεύονται και περίπου δέκα που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε επιδημία, αντιμετωπίζουμε μια απειλή επιδημίας, η οποία πλησιάζει και κάνουμε προβλέψεις για την κατάσταση», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP