Γνωστή για τις προπαγανδιστικές τακτικές της, η Τουρκία συνεχίζει να παίζει το βρώμικο παιχνίδι της πάνω στις ψυχές απελπισμένων ανθρώπων που έχουν στοιβαχτεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα ελπίζοντας να περάσουν στην Ελλάδα -και συνεπώς στην Ευρώπη-, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να επιτρέψει.

Έχοντας στη φαρέτρα της τις ψευδές ειδήσεις και με τις εικόνες των ελληνικών αρχών που προσπαθούν να αποτρέψουν την είσοδο των προσφύγων στη χώρα, πολλές φορές εμπλεκόμενοι σε «μάχες» με μερίδα προσφύγων, η Τουρκία προσπαθεί να επικοινωνήσει το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι αυτή που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και δρα με βίαιους και απάνθρωπους τρόπους απέναντι σε ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Παράλληλα, θέλει να εκβιάσει την Ευρώπη, την οποία κάθε φορά που την έβρισκε απέναντί του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπαιζε το «χαρτί» του προσφυγικού.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος με νεότερη ενημέρωσή του υπογράμμισε πως έχουν περάσει στην Ευρώπη, μέσω της Αδριανούπολης 117.677 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακόμα ένα ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί η δημοσίευση της «είδησης του θανάτου σύρου πρόσφυγα από ελληνικά πυρά», η οποία αστραπιαία έκανε τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ και έφτασε μέχρι το Reuters και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ που αναδημοσιεύουν τα τηλεγραφήματά του.

Μια ιστορία προπαγάνδας

Από την Παρασκευή, όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να ανοίξει τη στρόφιγγα, οδηγώντας τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα στις Καστανιές του Έβρου, οι ψευδείς ειδήσεις διαδέχονται η μια την άλλη.

Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έρχονται μόνο από τα τουρκικά ΜΜΕ -που σε έναν βαθμό ίσως ήταν λογικό- αλλά ακόμα και από την ίδια την κυβέρνηση της τουρκικής χώρας.

Πρώτος έσπευσε να ανοίξει τον χορό της προπαγάνδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Παρασκευή, χωρίς καμία αιδώ είπε πως «η στάση του συριακού καθεστώτος είναι η κύρια υπεύθυνη για το γεγονός πως εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στα τουρκικά σύνορα».

Ακολούθησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του «επιβεβαίωσε» τις παραπάνω δηλώσεις του «Σουλτάνου», πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω και προειδοποιώντας πως ότι αν η κατάσταση στην Συρία χειροτερέψει τότε θα χειροτερεύσει η κατάσταση.

Η προπαγάνδα δεν σταματά εκεί όμως. Και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με μια χυδαία ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία μάλιστα απαντά σε δηλώσεις του Ελληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια και παραθέτει και φωτογραφίες από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το Σάββατο στον Εβρο, καταφέρεται με προκλητικούς τόνους κατά της Αθήνας  και αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές, ενώ «επιχειρούν να παραδώσουν μαθήματα διεθνούς δικαίου, προβαίνουν, ξεδιάντροπα σε χρήση δακρυγόνων κατά αθώων».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, συνεχίζει λέγοντας με θράσος: « Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα μας, όμως είναι καθήκον της Ελλάδας να τους φέρεται ανθρώπινα».

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Για τον τούρκο ΥΠΕΣ, οι αριθμοί είναι… σχετικοί.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ενημερώνει δήθεν πόσοι έχουν περάσει στην Ευρώπη, μέσω της Αδριανούπολης. Σύμφωνα με την τελευταία ανάρτησή του «μέχρι τις 13:50 σήμερα (ώρα Τουρκίας), έχουν αναχωρήσει από τη χώρα μας μέσω Αδριανούπολης 117.677 πρόσφυγες και μετανάστες».

Περίπου ίδια ώρα εχθές ο αριθμός ήταν 76.358.

Η αλήθεια για τον αριθμό και την ταυτότητα

Βέβαια, η αλήθεια δείχνει να απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Και όσον αφορά τους αριθμούς, αλλά και την ταυτότητα όσων έρχονται.

Αρχικά, όσον αφορά στους αριθμούς, η Τουρκία μιλάει σήμερα για περισσότερους από 117.000 ανθρώπους, όταν η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει πως απετράπησαν 9.877 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα από τις 06:00 της Κυριακής ως τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας,

Κατά τον ΟΗΕ έως και νωρίς το πρωί της Κυριακής βρίσκονταν κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων 13.000 πρόσφυγες. Περίπου την ίδια ώρα η Τουρκία μιλούσε για έναν αριθμό που κυμαινόταν από 30.000 που είχε πει ο Ερντογάν, έως πάνω 76.000 που δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΣ.

Βέβαια, πολλά και τα ερωτηματικά για την ταυτότητα των ανθρώπων στα σύνορα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ελλάδας, από όσους κατάφεραν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα κανένας δεν έχει σχέση με τη Συρία και το Ιντλιμπ. Αντιθέτως προέρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Σομαλία.

Επίσης, είναι δεδομένο πως δεν θα ήταν δυνατόν μετά το όσα συνέβησαν τις προάλλες στη συριακή επαρχία να φτάσουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τόσοι πολλοί άνθρωποι στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ακόμα και αν είχαν βοήθεια από τις τουρκικές δυνάμεις.

Ακολουθούν πιστά τα τουρκικά ΜΜΕ

Και φυσικά όταν η προπαγάνδα ξεκινάει από τόσο ψηλά, δεν θα μπορούσαν να απέχουν από αυτή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας.

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα, έκανε την εμφάνισή της στα τουρκικά ΜΜΕ -ξεκίνησε από το TRT Haber- σύμφωνα με την οποία έλληνες στρατιωτικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν πρόσφυγα που επιχείρησε να περάσει στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το πάνε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως ο νεκρός ονομάζεται Ahmet Ebu Emed, είναι από τη Συρία και έφτασε στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τη βοήθεια φίλων του.

Δείτε το τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο επικαλείται επικαλούμενο δύο πηγές των τουρκικών αρχών- που αναδημοσίευσαν μεγάλα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα το Yahoo News.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως στα social media κυκλοφορεί και ένα βίντεο, όπου όπως υποστηρίζει ο χρήστης που το αναρτά -δηλώνει δημοσιογράφος του BBC- δείχνει το θύμα, λίγα λεπτά αφότου χτυπήθηκε από τα ελληνικά πυρά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες

Φυσικά, την είδηση διέψευσε αμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όπου με ανάρτησή του έκανε λόγο για «fake news».

«Ζητούμε από όλους να δηλώνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μεταδίδουν ειδήσεις που βοηθούν την τουρκική προπαγάνδα» αναφέρει.

Στο κλίμα αυτό, και επιχειρώντας να τηρήσουν πιστά τη γραμμή του «σουλτάνου», τα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που ρίχνει δακρυγόνα σε πρόσφυγες στην συνοριακή πύλη Edirne Pazarkule για να αποτρέψει την είσοδό τους στο ελληνικό έδαφος.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι πρόσφυγες, φοβούμενοι τη βίαιη απώθηση, διέφυγαν στο δάσος. Μερικοί μάλιστα -όπως επισημαίνεται- δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυα τους.

Βέβαια, οι εικόνες που δημοσιεύονται απεικονίζουν τουρκικά δακρυγόνα να έχουν πέσει στην ελληνική πλευρά.

Αποδομείται το αφήγημα του Ερντογάν

Παράλληλα, το αφήγημα Ερντογάν έχουν ήδη αρχίσει να αποδομούν από μόνοι τους οι πρόσφυγες.

Ενδεικτικές του χυδαίου παιχνιδιού του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οι δηλώσεις προσφύγων από τα σύνορα.

«Μας είπε το κράτος ότι άνοιξε τις πύλες» λέει ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν μιλώντας στην κάμερα του ΣΚΑΙ.

«Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι άνοιξε τα σύνορα» λέει ακόμα ένας από την ίδια χώρα.

Μια ακόμα παράμετρο βάζει ένα πρόσφυγας από το Ιράν, ο οποίος λέει πως όσοι από τους εγκλωβισμένους στα σύνορα ανθρώπους επιχειρούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, η αστυνομία τους σταματάει και τους λέει να επιστρέψουν στα σύνορα.

Παράλληλα, ακόμα ένας πρόσφυγας από το Ιράν τονίζει πως «η χωροφυλακή και η αστυνομία μας κοροϊδεύουν. Μας λένε δώστε μας 100 δολάρια και θα σας βοηθήσουμε να περάσετε τα σύνορα. Όταν φτάνουμε απέναντι οι έλληνες στρατιώτες μας σταματούν και μας γυρίζουν πίσω».

«Μας οδήγησαν με λεωφορεία και μας είπαν να περάσουμε στην Ελλάδα»

Ακόμα σε ρεπορτάζ του BBC, δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου που βρέθηκε στον Έβρο συνομίλησε με μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

Ένας από αυτούς, κρατώντας ένα παιδί στην αγκαλιά του, δήλωσε ότι οι τουρκικές Αρχές τους οδήγησαν με λεωφορεία στο σημείο και τους είπαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. «Κόψαμε τα σύρματα και περάσαμε», τονίζει.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί μπήκαν στο ελληνικό έδαφος, ένας απάντησε: «Θέλουμε να φθάσουμε στη Γερμανία. Δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Θέλουμε μια καλύτερη ζωή για μας και τις οικογένειές μας, γι’ αυτό περάσαμε τα σύνορα».

Στο τέλος τους ρεπορτάζ, βαν της αστυνομίας πλησιάζει τους μετανάστες που συνομιλούν με τον Βρετανό δημοσιογράφο και τους καλεί να μπουν στο όχημα.

Όταν ο δημοσιογράφος ρωτά πού θα τους πάνε, ένας άνδρας απαντά: «Στο αστυνομικό τμήμα. Εγώ είμαι λοχίας».

«Ήμουν στην φυλακή, μας απελευθέρωσαν και μας είπαν φύγετε»

Παράλληλα, ακόμα μια μαρτυρία από πρόσφυγα που βρίσκεται στα σύνορα ρίχνει περισσότερο φως στο τι συνέβη.

Καταγγελία – φωτιά που σμπαραλιάζει ακόμα περισσότερο το αφήγημα Ερντογάν. Συγκεκριμένα, σε βίντεο που μετέδωσε o τηλεοπτικός σταθμός Halk TV, μετανάστης που κατευθύνεται προς τα σύνορα με την Ελλάδα δηλώνει: «Ήμουν στην φυλακή, μας απελευθέρωσαν και μας είπαν “φύγετε”».

Στη συνέχεια, ο μετανάστης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα πάω στην Ευρώπη για να σωθώ».

«Περνάμε τους πρόσφυγες απέναντι με την άδεια του Ερντογάν»

Πρόκειται για ένα ακόμα «χτύπημα» στη ρητορική του Ερντογάν, η οποία δέχτηκε ακόμα ένα πλήγμα, όταν διακινητής σε μια κυνική ομολογία γνωστοποίησε ότι στέλνει πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια στην Ευρώπη με την άδεια του τούρκου προέδρου.

Συγκεκριμένα, τούρκος διακινητής, ο οποίος μίλησε επώνυμα και δεν δίστασε να δείξει και το πρόσωπό του, εξήγησε πώς περνάει τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα, αλλά και πόσο, καθώς και πώς πληρώνεται.

Ο Οζτζάν Καρλί, όπως συστήνεται στο βίντεο, λέει πως περιμένει φουσκωτά με μηχανές από την Κωνσταντινούπολη και μόλις φτάσουν «θα τους περάσουμε σιγά-σιγά απέναντι». Μάλιστα υπογραμμίζει πως… αυτό το επάγγελμα μόνο σίγουρο δεν είναι, αφού σε περίπτωση που οι βάρκες εντοπιστούν από τις ελληνικές αρχές, τότε εκείνοι έχουν ζημιά ύψους 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, αποκαλύπτει πως ο «αρχηγός» -αφήνοντας να εννοηθεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- του έδωσε την άδεια, ενώ παραδέχεται πως «τους μισούς στην Ευρώπη εγώ τους έστειλα».

Η αποκαλυπτική ομολογία

«Ήρθαμε να ψάξουμε ένα σημείο για να τους περάσουμε στην Ελλάδα. Θεού θέλοντος θα τους περάσουμε όλους στην Ελλάδα. Ο καιρός είναι λίγο κακός τώρα. Περιμένουμε από την Κωνσταντινούπολη φουσκωτά με μηχανές. Μόλις φτάσουν θα τους περάσουμε σιγά-σιγά απέναντι» τονίζει αρχικά.

«Εμένα η δουλειά μου είναι αυτή. Είκοσι χρόνια την κάνω. Είμαι διακινητής μεταναστών. Έχω κάνει και φυλακή. Έξι χρόνια έκανα μέσα. Εμάς είναι, δηλαδή, το επάγγελμά μας αυτό. Από αυτό βγάζουμε το ψωμί μας. Έδωσε και την άδεια ο «αρχηγός» (σ.σ. «ρεΐς», το προσωνύμιο του Ερντογάν)» συμπληρώνει.

Μιλώντας για την κατάσταση στον Έβρο λέει πως «πηγαίνουν στα τελωνεία, στην Αδριανούπολη, στα Ύψαλα, για αν περάσουν τζάμπα. Εκεί βεβαία οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας δεν τους αφήνουν. Όλοι εδώ θα έρθουν σε κάνα-δυό μέρες. Σιγά-σιγά επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη όσοι πήγαν στα σύνορα».

Τέλος, σχετικά με την αμοιβή του λέει πως βγάζει «500 δολάρια, 600 δολάρια».

«Δεν είναι πολλά λεφτά. Δηλαδή, τα υλικά… 30-40 άτομα μπαίνουν σε μια βάρκα. Από 500 δολάρια κάνει 15.000 χιλιάδες δολάρια. Τα έξοδα είναι 12-13 χιλιάδες δολάρια. Μόνο η βάρκα κάνει 10 χιλιάδες δολάρια. Η μεταφορά από την Κωνσταντινούπολη άλλα 2.000 δολάρια. Περισσεύουν 3.000 δολάρια για εμάς, για 5-6 άτομα. Δόξα τω Θεώ, βγάζουμε 1.000 λίρες κάποιες ημέρες. Έτσι είναι δηλαδή. Αν δεν μας πιάσουν κερδίζουμε χρήματα, αν μας πιάσουν όμως έχουμε ζημιά… Χάνουμε 10-15 εκατομμύρια».

Σύμφωνα, δε, με τα λεγόμενά του, εκείνοι πληρώνονται μόνο αν οι πρόσφυγες φτάσουν στον προορισμό τους, δηλαδή κάποιο ελληνικό νησί.

«Δεν υπάρχουν λεφτά αν οι μετανάστες δεν φτάσουν απέναντι. Ξοδεύουμε από την τσέπη μας. Κατάλαβες; Περνάει, παίρνει τηλέφωνο από απέναντι και εμείς παίρνουμε τα λεφτά μας σε συνάλλαγμα από εκεί. Εμείς δεν παίρνουμε απευθείας από αυτούς χρήματα. Τους στέλνουμε απέναντι και μόλις περάσουν τα ελληνικά σύνορα τότε πληρωνόμαστε εμείς. Αν τους πιάσουν, αν τους σταματήσει η Ακτοφυλακή εμείς έχουμε ζημιά 10.000 δολάρια».