Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ελληνική πλευρά, με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις στο συριακό μέτωπο και στον απόηχο της κινητικότητας που έχει προκαλέσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα η δήλωση της Αγκυρας περί ανοίγματος προς τους πρόσφυγες των πυλών που οδηγούν στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός δήλωσε δε, πως καμία παράνομη είσοδος στη χώρα δεν θα γίνει ανεκτή.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες φωτογραφίες και βίντεο σε διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης αποτυπώνουν εικόνα εκατοντάδων προσφύγων να κατευθύνονται προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μέχρι στιγμής, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Έβρο υπολογίζονται περίπου στα 1.000 άτομα, ενώ καταγράφονται συνεχώς νέες αφίξεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, πρόσφυγες που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την πλήρη αποτροπή κάθε παράνομης εισόδου στη χώρα με την ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα και την υποστήριξη του λιμενικού στα νησιά με περισσότερα σκάφη και περιπολίες.

Στον Εβρο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Χρυσοχοΐδης – Στη Λέσβο ο Πλακιωτάκης

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι θα κλείνουν τα τελωνεία όπου χρειάζεται, επισημαίνοντας ότι όσοι έχουν χαρτιά και είναι νόμιμοι θα περνούν στην Ελλάδα, κανείς άλλος. Στον Έβρο μάλιστα βρίσκεται ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να επιβλέψει τα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων.

Στον Έβρο αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ώρες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες της φύλαξης.

Ταυτόχρονα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο μεταβαίνουν εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής με στόχο να επιβλέψουν τα μέτρα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του προσωπικού και των χερσαίων δυνάμεων στον Έβρο αλλά και των πλωτών μέσων και των ανδρών του λιμενικού στα νησιά προκειμένου να υπάρχουν μηδενικές ροές.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και χημικά

Παρά τις όποιες προσπάθειες γίνουν τις επόμενες ώρες προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση στα σύνορα, η ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή είναι έκρυθμη μετά τη διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου.

Ήδη, στη νεκρή ζώνη βρίσκονται εγκλωβισμένα περίπου 400 άτομα.

Την ίδια ώρα, στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ανακληθεί οι άδειες των συνοριοφυλάκων, ενώ θα ζητηθούν ενισχύσεις από όμορους νομούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μικροεπεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι στον Συνοριακό Σταθμό Καστανιών, όταν αλλοδαποί επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη συνοριακή γραμμή, στο τελείωμα του φράχτη, αλλά απωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες προχώρησαν σε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Μετανάστες περνούν με βάρκες στα ελληνικά νησιά

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα παράλια της Τουρκίας και ετοιμάζονται να περάσουν από τη Σμύρνη, τα Δαρδανέλια και το Αϊβαλί στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Την Παρασκευή μια ομάδα προσφύγων, πιθανότατα από το Αϊβαλί, πέρασε στις Σκάλες Συκαμιάς, ενώ βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν το πρωί δείχνουν περίπου 300 πρόσφυγες να περπατούν προς την Αδριανούπολη για να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Το πρακτορείο IHA μετέδιδε πως άλλοι 160 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στο Δεκελί -μεταξύ Αϊβαλιού και Σμύρνης- απέναντι από τη Μυτιλήνη.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το CNN Turk μια ομάδα ανθρώπων να επιβιβάζεται σε φουσκωτές λέμβους με προορισμό ελληνικά νησιά.

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την Μέρκελ

Με τα δεδομένα αυτά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία, οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, η Άνγκελα Μέρκελ θα επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντός της ημέρας.

Μητσοτάκης: Καμία παράνομη είσοδος στη χώρα δεν θα γίνει ανεκτή

Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

«Θέλω να είμαι σαφής: καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή» τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πρόσθεσε, δε, πως η Ελλάδα αυξάνει την ασφάλεια των συνόρων της.

​Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων, τις οποίες λαμβάνουν άλλοι.

Σημείωσε εξάλλου ότι έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση.