Συναγερμός σήμανε στον Εβρο το πρωί της Παρασκευής όταν περισσότεροι από 300 πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα, μετά την είδηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εμποδίζει τους πρόσφυγες από την Ιντλίμπ να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ήδη διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου.

Σύμφωνα με  το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στην περιοχή βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Στον Εβρο βρίσκεται ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Σκέψεις για «σφράγισμα» των συνόρων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του MEGA, Γιάννη Χρηστάκου, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και συζητά ακόμα και το σφράγισμα όλων των συνόρων.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να τρέξουν ακόμα και μέσα στη μέρα.

Επικοινωνία με Μέρκελ και άλλους αξιωματούχους

Στο πλαίσιο των δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνίες και με άλλους αξιωματούχους. Ο λόγος είναι πως η ελληνική πλευρά, οφείλει και πρέπει να ενημερώσει και για το θέμα κοινής απόφασης και βοήθειας ενίσχυσης από την ΕΕ προς την χώρα μας, αλλά κυρίως για το ευαίσθητο θέμα του σφραγίσματος των συνόρων.

Στα πλαίσια της συζήτησής τους ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τη γερμανίδα καγκελάριο για την πρόθεση να σφραγίσει τα σύνορα σε περίπτωση που δει κινητικότητα τέτοια που τον οδηγήσει σε μια τέτοια απόφαση.

Εικόνες από drone

Εικόνα από drone που δημοσίευσε στο Twitter το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δείχνει πρόσφυγες να περνούν κατά εκατοντάδες προς την Ελλάδα.

https://twitter.com/anadoluagency/status/1233293220878135296?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1233293220878135296&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2020%2F02%2F28%2Fgreece%2Fragdaies-ekselikseis-ellada-ekleise-teloneio-stis-kastanies-evrou%2F

Συναγερμός στην Αθήνα – Τα μέτρα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές  πηγές η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατοντάδων ανθρώπων κι αυτό αυξάνει την ήδη υπάρχουσα προσφυγική πίεση προς τη χώρα μας.

Κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες που ανησύχησαν με τις εξελίξεις άρχισαν να μετακινούνται στα δυτικά σύνορα μας. Αν η κατάσταση χειροτερέψει το ρίσκο αυτό θα μεγαλώσει.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην μεταναστευτική και την προσφυγική πολιτική της χώρας μας που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο».