Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Ιράν διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό, μετέδωσε την Τρίτη  το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ότι ο υπουργός αναπληρωτής Ιράζ Χαριρτσί μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό και βρίσκεται τώρα σε καραντίνα.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου είχε ανακοινώσει πως ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό έφθασε τους 16 στο Ιράν και κάλεσε τους Ιρανούς να μένουν στα σπίτια τους, διότι αυτό «είναι ασφαλέστερο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπήρξαν 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα, «περιλαμβανομένων 16 στην πόλη Κομ».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας οι αρχές έχουν ανακοινώσει την ακύρωση συναυλιών, όπως και το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και γηπέδων.

Στο μεταξύ κάποιες γειτονικές χώρες του Ιράν έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς το Ιράν, με εξαίρεση την Τεχεράνη, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται από σήμερα όλες οι πτήσεις από και προς το Ιράν «για διάστημα μίας εβδομάδας», το οποίο μπορεί να ανανεωθεί.

Έξι αραβικές χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα του νέου κορωνοϊού, με όλους τους ασθενείς να έχουν κάποια σχέση με το Ιράν.

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε σε οκτώ. Το Μπαχρέιν έχει επίσης καταγράψει οκτώ κρούσματα. Στα Εμιράτα έχουν καταγραφεί 13 κρούσματα του covid-19, εκ των οποίων ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Καθώς η επιδημία του κορωνοϊού ξαπλώνεται στο Ιράν, πολλοί Ιρανοί βρίσκονται πιασμένοι στην παγίδα της έλλειψης φαρμάκων, που συνδέεται με τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες εφαρμόσθηκαν εκ νέου μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχουν προκαλέσει ασφυξία στην ιρανική οικονομία.

Στα χαρτιά, τα ανθρωπιστικά αγαθά (φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός) εξαιρούνται από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον. Ομως, στην πράξη, υπόκεινται στα αμερικανικά τιμωρητικά μέτρα, αφού οι διεθνείς τράπεζες προτιμούν να αρνηθούν μία συναλλαγή με το Ιράν, όποιο και να είναι το είδος του προϊόντος, παρά να διακινδυνεύσουν αντίποινα των ΗΠΑ.

Απέναντι στην μείωση των εισαγωγών φαρμάκων, η Τεχεράνη έχει επιβάλει δελτίο. Οι αρχές έχουν επίσης καταργήσει τις επιδοτήσεις, γεγονός που οδήγησε στην έκρηξη των τιμών.

Τα σκευάσματα για τον διαβήτη, τον καρκίνο, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την μεσογειακή αναιμία (γενετική νόσο πολύ διαδεδομένη στο Ιράν), αλλά και για άλλες ασθένειες, βρίσκονται σε έλλειψη. Εδώ και λίγους μήνες, νεαρή Ιρανή, που έπασχε από φοβερή ασθένεια του δέρματος, από πομφολυγώδη επιδερμόλυση (epidermolysis bullosa), πέθανε εξαιτίας της έλλειψης των κατάλληλων επιδέσμων.

Το Ιράν παράγει σήμερα το 97% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην χώρα, δηλώνει ικανοποιημένος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Ομως η χώρα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στην εισαγωγή των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παρασκευή τους.