Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μίλησε στην εκπομπή MEGA Mag για τα σενάρια των πρόωρων εκλογών αλλά και την υπόθεση Novartis.

O κ. Βούτσης αναφέρθηκε στους επτά μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκράτιας λέγοντας ότι: «αυτό το διάστημα δίνει πολύ μεγάλο περιθώριο στο να διαμορφωθεί μια ατζέντα εφ’ όλης της ύλης και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, προσφυγικά, μεταναστευτικά, οικονομικά, θέματα καθεστωτικής νοοτροπίας, αυταρχισμού κτλ στα οποία διαμορφώνεται και μέσα στη Βουλή και μέσα στην κοινωνία ένα μέτωπο κριτικής και αντίστασης. Και αυτό αναδείχθηκε από την εκδήλωση του Σαββάτου και από την ομιλία του Τσίπρα και από τα βιντεάκια με τα πεπραγμένα. Είναι πιστεύω μια τομή στη μετεκλογική περίοδο γιατί τους φέρνει όλους ενώπιον των ευθυνών τους».

Όσον αφορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για μια προγραμματική αντιπολίτευση αλλά οποιαδήποτε εξέλιξη δεν τους φοβίζει.

«Ο κ. Μητσοτάκης μετά από είκοσι μέρες από όταν είχε βγει πρόεδρος της ΝΔ έθεσε θέμα εκλογών. Έχει πέσει στην ίδια διαδρομή σκέψης, ενώ πολύ σωστά ο Αλέξης Τσίπρας μετά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ξεκαθάρισε ότι δεν θέτουμε τέτοιο ζήτημα τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Προφανώς πηγαίνουμε στη διαδρομή των επόμενων μηνών και ετών, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, γιατί μας ενδιαφέρει μια ουσιαστική προγραμματική αντιπολίτευση και η διαμόρφωση θέσεων οι οποίες πραγματικά να βοηθούν σε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Δεν φοβόμαστε αν υπάρξει μια αιφνιδιαστική ιδέα για κάλπες».

Ο κ. Βούτσης σχολίασε ακόμα και το σενάριο των διπλών εκλογών τονίζοντας ότι: «Από την συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την απλή αναλογική φάνηκε ότι το σχέδιο που κυκλοφορούσε ακόμα και στους κόλπους του κόμματος για διπλές εκλογές, όπου στη μία θα κατεδαφιστεί η απλή αναλογική και στην δεύτερη θα πάει απερίσκεπτος όποιος κερδίσει στην πρώτη, είναι σχέδιο επί χάρτου. Δεν κινείται έτσι η κοινωνία, δεν κινείται έτσι το εκλογικό σώμα. Ουδείς προσέρχεται στην κάλπη για να κάψει ένα εκλογικό σύστημα».

«Ο κόσμος θέλει την απλή αναλογική»

«Ο κόσμος πλειοψηφικά θέλει την απλή αναλογική, για διάφορους λόγους ο καθένας. Δεν δίνω καμία πιθανότητα να υπάρχει μια τέτοια εξέλιξη. Αν οι κύκλοι γύρω ή και μέσα στη ΝΔ το χρησιμοποιούν για να είναι σε εγρήγορση είναι δικό τους θέμα» ανέφερε ακόμα ο τέως πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:

«Εμάς μας νοιάζει η κοινωνία να αντιληφθεί και να αποδομήσει την τρέχουσα πολιτική κυρίως στις κοινωνικές της επιπτώσεις και μέσα τη Βουλή να υπάρχει αυτή η πειστική αντιπολίτευση που να εδραιώσει το κλίμα για μια εναλλακτική πρόταση».

Ο κ. Βούτσης κλήθηκε να σχολιάσει και την υπόθεση της Novartis κατηγορώντας τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την προσπάθεια να εμπλέξει στο σκάνδαλο τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η προσκόλληση και η απόλυτη συνευθύνη υπάρχει στην έννοια του σεβασμού στη Δικαιοσύνη η οποία δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά» ανέφερε ο κ. Βούτσης και συνέχισε: «Η Νέα Δημοκρατία δείχνει νευρικότητα και ασέβεια προς τη δικαιοσύνη».