Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δεύτερη μετά τις εκλογές, συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας φιέστα τη χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκρίνοντας τα δύο πρώτα επτάμηνα της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τη σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται, μετά την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης πως η κυβέρνησή του βρέθηκε ανέτοιμη να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα για το οποίο η ΝΔ είχε ασκήσει σφοδρή πολεμική κατά της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τότε και τώρα

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε καταρχήν στη σύγκριση των κυβερνητικών πεπραγμένων της κυβέρνησής του και της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα τονίζοντας:

«Τότε είχαμε capital controls, σήμερα έχουν καταργηθεί, τότε ψηφιζόταν ο νόμος Παρασκευόπουλου και απελευθερώνονταν χιλιάδες εγκληματίες, σήμερα ο νόμος έχει καταργηθεί και έχουν προσληφθεί 1500 νέοι αστυνομικοί. Η χώρα δανειζόταν στο δεκαετές της ομόλογο με επιτόκιο 14,6 % και σήμερα για πρώτη φορά το επιτόκιο του δεκαετούς έχει πέσει κάτω από το 1%. Τότε οι καταθέσεις είχαν μειωθεί κατά 42 δισ. ευρώ και σήμερα ήδη έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα 8 δισ. ευρώ Και βέβαια τότε υπογραφόταν το τρίτο μνημόνιο και σήμερα έχει κλείσει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χθες ο κ. Τσίπρας οργάνωσε φιέστα που θύμισε πανάκριβη διαφήμιση χωρίς προϊόν να προσφέρει. Υπήρξε πολιτική γύμνια του ομιλητή. Χωρίς γραβάτα και χωρίς επιχειρήματα. Καμία συγκεκριμένη θέση, καμία πρόταση. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μη διδάχθηκε ούτε από το μαύρο των πολιτών ούτε από το πολύχρωμο των καιρών. Το σκηνικό ήταν εντυπωσιακό. Ο πρωταγωνιστής απέτυχε. Απέδειξε ότι δε μπορεί να καταλάβει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην οικονομία. Για να απολογηθεί στα ελληνοτουρκικά κατέφυγε στα λόγια των Τούρκων…Ενώ υποδύεται τον οικολόγο, υπερασπίζεται το λιγνίτη. Όχι άλλο κάρβουνο, θα μπορούσε να του πει κανείς», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ντροπή της Αριστεράς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και τη δήλωση του κ. Τσίπρα για τους αρμούς της εξουσίας και χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ «ντροπή της Αριστεράς».

«Η πολιτική τους αντίληψη είναι επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι αποφεύγει την αλήθεια και στη δική του εσωκομματική ζωή. Για αυτό και στον απολογισμό του δεν υπάρχει απάντηση για το πώς η χώρα παραλίγο να φύγει από την ευρωζώνη. Η πολιτική τους φυσιογνωμία είναι σαφής. Επικαλούνται μονότονα την Αριστερά, αν και για πολλούς αποτελούν τη ντροπή της Αριστεράς. Δε θα επιτρέψουμε η Δημοκρατία να ολισθήσει. Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Οι δικοί μας αρμοί είναι η ελευθερία, ο κοινοβουλευτισμός και το κράτος δικαίου» είπε ο πρωθυπουργός.

Η κοινωνία γύρισε σελίδα

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα πεπραγμένα της κυβέρνησης μέχρι σήμερα και τόνισε:

«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν, πλέον, μικρότερο ΕΝΦΙΑ και λιγότερους φόρους και εισφορές. Ήδη, προχωρούν πολλές στρατηγικές επενδύσεις, πολλά έργα ΣΔΙΤ και 180 επιχειρηματικά σχέδια, ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο. Σύνολο, 4,04 δισ. Όλα αυτά έφεραν ξανά στη χώρα τη διεθνή εμπιστοσύνη, κάτι που δεν ήταν καθόλου δεδομένο: Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο. Και η οικονομία της συνεχώς αναβαθμίζεται. Το στοιχείο αυτό είναι καθοριστικό για την παρούσα συγκυρία, αλλά και για το μέλλον. Γιατί η διεθνής αξιοπιστία της οικονομίας μας είναι η προϋπόθεση για τη διεκδίκηση μικρότερων πλεονασμάτων και, συνεπώς, για την άσκηση δίκαιης και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής. Αλλά και το θεμέλιο για την ανάπτυξη, όλα τα επόμενα χρόνια» .

Επίσης αναφερόμενος στις επιλογές της κυβέρνησης στον κοινωνικό τομέα είπε: «Στο ίδιο διάστημα, σελίδα γύρισε και η κοινωνία, με το βλέμμα στραμμένο στους πιο αδύναμους: Ο κοινωνικός προϋπολογισμός σταθεροποιήθηκε στα 3,5 δισ, προσθέτοντας και νέες, στοχευμένες παροχές, όπως το επίδομα γέννησης.

Κι αυτό διατηρώντας ακέραια απέναντι στην προεκλογική προπαγάνδα την οποία ακούγαμε, όλα τα μόνιμα κοινωνικά επιδόματα. Ενώ ο βασικός φορολογικός συντελεστής υποχώρησε από το 22% στο 9%».

Αφορολόγητο

«Παρά τα προεκλογικά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, το αφορολόγητο όριο παρέμεινε, προσαυξημένο, μάλιστα, κατά 1.000 για κάθε παιδί. Ενώ η καινούργια ρύθμιση των “120 δόσεων” ανακούφισε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες» πρόσθεσε.

Το σχέδιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα προχωρήσει

Ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή, για πρώτη φορά παραδέχτηκε δημοσίως ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος του προβλήματος της διαχείρισης του προσφυγικού.

Επέμεινε μάλιστα στη θέση πως το κυβερνητικό σχέδιο θα υλοποιηθεί και επιτέθηκε με οξύτητα κατά των γαλάζιων αυτοδιοιητικών και τοπικών παραγόντων που αρνούνται να τη δημιουργία κέντρων μεταναστών στις περιοχές τους.

«Θα είμαι ειλικρινής. Και εμείς αιφνιδιαστήκαμε από το μέγεθος του θέματος. Όμως, αντιδράσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Η Μόρια δε μπορεί να κλείσει, εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Το πρόβλημα, όμως, είναι πολύ σοβαρό, για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Εκλογές στην τετραετία

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές θέλησε να βάλει ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε όσους ζητούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να ηττηθεί ο κ. Τσίπρας και να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μέσα σε επτά μήνες η χώρα πέτυχε όσα δεν μπορούσαν να συμβούν εννέα χρόνια. Η κυβέρνηση έδειξε ότι θέλει και μπορεί να βάλει την Ελλάδα μπροστά. Κάποιοι φαίνεται να επενδύουν στις επιτυχίες μας και θέλουν γρήγορες εκλογές, επειδή απολαμβάνουμε ευρείας στήριξης από τους πολίτες και για να τελειώνουμε με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαστε ισχυροί και θα γίνουμε ισχυρότεροι. Πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και η εφαρμογή του θα πείσει ακόμη περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε να κυβερνήσουμε ξανά. Αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας, γιατί δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς. Μας εξέλεξαν για να φέρουμε αποτέλεσμα και θα φέρουμε. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει πολύ μέχρι να ηττηθεί ξανά. Δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά τα προβλήματα της χώρας» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.