Τα είχαμε… «χύμα». Το κυριακάτικο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός της Τούμπας για την προτελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος που εν πολλοίς θα κρίνει την κατάταξη πριν από τα πλει-οφ. Και κατ επέκταση οι δύο αναμετρήσεις των πλει-οφ που είναι καιρό τώρα δεδομένες για το 1-2 του βαθμολογικού πίνακα.

Μας προέκυψαν όμως και «τσουβαλάτα» το μεσημέρι της Πέμπτης. Την ώρα που η κλήρωση των ημιτελικών του κυπέλλου πρόσθετε δύο ακόμη ραντεβού των Ερυθρόλευκων με τον Δικέφαλο του Βορρά. Το πρώτο 4 Μαρτίου (ξανά) στην Τούμπα, το επόμενο στο Φάληρο κοντά πια στο φινάλε της σεζόν (22 /4). Σα να λέμε: Δέστε τις ζώνες σας, και υποδεχθείτε ένα δίμηνο δίχως προηγούμενο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τις μέρες της καταιγίδας όπου οι κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της χώρας θα βαρεθούν να βλέπει η μια την άλλη στο απέναντι μισό του γηπέδου.

Καλά ή άσχημα τα νέα; Ας μας επιτρέψετε να είμαστε προς το παρόν και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. «Ντούκου» που λένε και οι χαρτοπαίκτες. Να το δούμε πρώτα να συμβαίνει και μετά ευχαρίστως να το συζητήσουμε όσο αναλυτικότερα γίνεται. Μέχρι τότε μόνο ενδείξεις. Και σκόρπιες σκέψεις που ψάχνουν την σωστή σειρά. Σίγουρα καλό, το να έχεις την ευκαιρία να δεις διαδοχικά ματς υψηλού επιπέδου. Και μέσα από μια τέτοια πεντάδα, σίγουρα ασφαλέστερο και το «συμπέρασμα» για το ποιος τελικά έχει μεγαλύτερο ταβάνι από τον άλλο στο σπίτι της φιλοδοξίας. Σίγουρα όμως «συνθήκη» και η τοξικότητα που δεδομένα υπάρχει στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Και άγνωστο τι ρόλο θα παίξει σε αυτό το διάστημα. Ήταν ούτως ή άλλως η κουβέντα για την διαιτησία. Ήρθε και η επιβεβαιωμένη –από την ΕΕΑ- πράξη πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης να ανεβάσει και άλλο τα ντεσιμπέλ της έντασης. Λογικό και αυτό. Εδώ έφτασε σε σημείο ο –αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ- Μάκης Γκαγκάτσης να απειλεί την εθνική συνοχή και να δηλώνει σε τηλεοπτικό διάβημα ότι θα χωριστεί η Ελλάδα στα δύο.

Και θα ρωτήσει κάποιος λογικά: Φταίει ο Ολυμπιακός που ο Ιβάν Σαββίδης είπε «δικός μας είναι ο Γραμμένος» ή που μέσω του ανιψιού του Ιωάννη Καλπαζίδη πήρε (πάντα σύμφωνα με την ΕΕΑ) τα κλειδιά της Ξάνθης; Φταίει ο Ολυμπιακός που ο ΠΑΟΚ της τελευταίας τριετίας έκανε κάτι άλλο την «διακήρυξη» του «θα φέρουμε πίσω τις Κυριακές μας»; Προφανώς και όχι. Είναι εκείνος όμως που αντιστέκεται κόντρα σε όλους. Και είναι εκείνος που πληρώνει το τίμημα της ισχύουσας τάξης πραγμάτων. Δεν χρειάζεται να πάει κάποιος μακριά. Φτάνει να θυμηθεί την ως τώρα διαδρομή του πρωταθλήματος και μαζί να υπολογίσει εκείνη τη βαθμολογία που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτική όσων είδαμε. Σε εκείνον τον πίνακα οι Πειραιώτες θα ήταν σίγουρα στο +5 ή και στο +7 δεν θα έπαιζαν αύριο την πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας, στην έδρα του βασικού της αντιπάλου.

Από την άλλη ο ΠΑΟΚ προφανώς και θα θέλει με έναν τρόπο να απαντήσει στο γήπεδο. Να υπερασπιστεί τον τίτλο του «νταμπλούχου» απέναντι στην ομάδα που ακούει από τους περισσότερους προπονητές ότι είναι « η καλύτερη στην Ελλάδα». Πέρσι είχε «2 στα 2» με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα. Έμεινε και όρθιος στο Φάληρο φέτος στον πρώτο γύρο (1-1). Φυσικά και στόχος του είναι να μεγαλώσει και άλλο το σερί του, πολλώ δε μάλλον με τα 3 από τα 5 ματς να διεξάγονται στην Τούμπα.

Τα νερά είναι αχαρτογράφητα. Δεν μας έχει ξανατύχει ένα σκάνδαλο πολυιδιοκτησίας και δικαστικές μάχες στο άγνωστο.  Δεν μας έχει ξανατύχει στο φινάλε μιας σεζόν να κρίνονται όλα μέσω-πλει-οφ. Δεν συμβαίνει συχνά να υπάρχουν ημιτελικοί σαν τελικοί στο κύπελλο. Τα έχουμε όλα μαζί στην ίδια «διαπραγμάτευση».  Μένοντας στο ποδόσφαιρο: Για να «βγει» ένα πρόγραμμα αυτού του τύπου, θα χρειαστούν οι δύο ομάδες να ζυγίσουν το βάθος του ρόστερ τους. Θα παίξει «ρόλο» η ψυχολογική διαχείριση της κατάστασης από παιχνίδι σε παιχνίδι. Θα περιμένουν άπαντες από τα «πρώτα» ονόματα να πάρουν την κατάσταση στα πόδια τους. Θα χρειαστούν και φρέσκιες ιδέες από τους προπονητές. Όλα μαζί. Θα χρειαστεί και μπόλικη ψυχραιμία. Πέντε ματς είναι: Θα περάσουν…