Υπογράφηκε η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή και Προέδρου του Δ.Σ. του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, κ. Ευάγγελου – Απόστολου Κωνσταντίνου, με την  οποία το ακίνητο επί της οδού Σωκράτους 65, στην Αθήνα εκμισθώνεται στο Υπουργείο Τουρισμού.

Το  ακίνητο αναμένεται να στεγάσει τόσο τα γραφεία του Υπουργείου Τουρισμού όσο και τις υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ.

Η είδηση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η πλατεία Ομονοίας αλλάζει ριζικά και θα παραδοθεί σύντομα σε λειτουργία. Με την έλευση του υπουργείου αναμένεται να αναβαθμιστεί όλη η περιοχή που αποτελούσε μέχρι πρότινος σημείο υποβάθμισης της πρωτεύουσας.

Η διάρκεια της μίσθωσης του κτιρίου ορίζεται στα 30 έτη.

Θέατρο άγριων επεισοδίων το 2009

Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 10.247,01 τ.μ., με εμβληματικό χαρακτήρα, το οποίο για δεκαετίες είχε αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς της περιοχής της Πλατείας Ομονοίας, λειτουργώντας αρχικά, από το έτος 1961 έως το 1980 ως το ξενοδοχείο «Ambassadeur» και στη συνέχεια , από το έτος 1981 έως το 2000, ως το Εφετείο Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο, κατά τα τελευταία είκοσι, περίπου, χρόνια παρέμενε κενό και αναξιοποίητο, χωρίς να αποφέρει κανένα έσοδο, οπότε εκτιμάται πως η αποκατάστασή του θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής της Πλατείας Ομονοίας.

Μάλιστα, το 2009 είχε αποτελέσει επί αρκετό καιρό επίκεντρο έντονης διαμάχης καθώς είχαν βρει στέγη σε αυτό αρκετές δεκάδες μετανάστες, υπό ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε ούτε καν ύδρευση ενώ οι έξι όροφοι του κτιρίου είχαν μετατραπεί σε χωματερή.

Υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των περίοικων η αστυνομία επιχείρησε τελικά μετά από πολλές εβδομάδες την εκκένωσή του κτιρίου.

Όλο αυτό το διάστημα επικρατούσε ένας εκρηκτικός συνδυασμός συνθηκών. Αφενός υπήρχαν έντονες αντιδράσεις των περίοικων για την άθλια κατάσταση που επικρατούσε στο κτίριο και αφετέρου κινητοποιήσεις ακτιβιστών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστών οι οποίοιαπαιτούσαν να μην απομακρυνθούν οι μετανάστες από το κτίριο.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αβελτηρία του κράτους να δώσει λύση είχε δώσει, δυστυχώς, την ευκαιρία στη Χρυσή Αυγή (της οποία γραφεία στεγάζονταν ακριβώς απέναντι από το πρώην Εφετείο) να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προκαλώντας άγρια επεισόδια και να αποκτήσει σταδιακά έρεισμα στην περιοχή της Ομόνοιας μεταξύ των δυσαρεστημένων κατοίκων - επαγγελματιών.

Θεοχάρης: Αναβάθμιση της περιοχής

Στο πλαίσιο της σημαντικής αυτής συμφωνίας, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, υπογράμμισε πως «η μεταφορά του Υπουργείου Τουρισμού και των υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ. στην Πλατεία Ομονοίας έχει διττή σημασία. Αρχικά, θα συμβάλει στην αναβάθμιση όλης της περιοχής, η οποία είχε χάσει την αίγλη του παρελθόντος και, παράλληλα, αποτελεί ένα γεγονός που θα εξασφαλίσει ετήσια εξοικονόμηση πόρων του Δημοσίου της τάξεως του 1,8 εκατομμυρίου ευρώ».

Ο Πρόεδρος του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., κ. Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου, ανέφερε πως «η υπογραφή εκμίσθωσης αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του Ταμείου, μια κεντρική επιλογή που υλοποιείται πλέον σε σημαντικό βαθμό με προφανή οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη. Το δεύτερο είναι η συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, ένα κομβικό υπουργείο για την οικονομική ανάπτυξη και για τη διεθνή προβολή της χώρας μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από