Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη με τον πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, αφότου η Άγκυρα διαβεβαίωσε ότι οι δεσμεύσεις της στη Λιβύη συνδέονται με κατάπαυση του πυρός στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο ηγετών, που δεν συμπεριλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε, τόνισε η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Επανεκκίνηση συνομιλιών

Νωρίτερα, ξεκίνησαν στη Γενεύη οι -υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών- συνομιλίες με την συμετοχή στρατιωτικών από τις δύο πλευρές της Λιβύης.

Η Τουρκία στηρίζει την ΚΕΕ υπό την ηγεσία του Σάρατζ, με την οποία υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 συμφωνίες συνεργασίας. Ο αντίπαλος του Σάρατζ, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκίνησε επίθεση για να καταλάβει την Τρίπολη τον Απρίλιο του 2019.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε  στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT πως οι δεσμεύσεις της Τουρκίας στη Λιβύη «συνδέονται με την εκεχειρία».

«Εάν δεν τηρηθεί η εκεχειρία, η μετάβαση σε μια πολιτική διαδικασία είναι πολύ δύσκολη», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Ο κόσμος καταδικάζει, αλλά τι κάνουμε για να σταματήσουμε τον Χάφταρ», είπε.

Η εκεχειρία αποφασίστηκε τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα της Ρωσίας, που στηρίζει τον Χάφταρ, και της Τουρκίας, συμμάχου του Σάρατζ, αλλά η εκεχειρία κατέρρευσε. Στη διάσκεψη του Βερολίνου τον Ιανουάριο αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Αιγύπτου, συμφώνησαν να τερματιστεί η ανάμιξη ξένων χωρών στη Λιβύη και να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης τερμάτισε τη συμμετοχή της στις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα μετά την εκτόξευση ρουκετών σε λιμένα της πρωτεύουσας, αλλά σήμερα επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.