Με ανακοίνωση απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που νωρίτερα δήλωσε ότι η Ελλάδα «χωνεύει» το καθεστώς που κήρυξαν στη Μεσόγειο.

Η Αθήνα τονίζει ότι η «παρανομία δεν παράγει δίκαιο» ενώ ξεκαθαρίζει ότι «όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

«Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή.

Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.

Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός».

Ερντογάν: Η Ελλάδα έχει δεχτεί τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Σε σημερινή του ομιλία σε συνεδρίαση του κόμματος του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας,  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «στη Μεσόγειο μετά τη συμφωνία που καταλήξαμε με τη Λιβύη, ενδυναμώνουμε τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας».

Ταυτόχρονα επισήμανε πως «η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη Λιβύη», ενώ έσπευσε να αναφερθεί και στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του υποστήριξε πως «με την αποφασιστική μας στάση, οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής αλλά κυρίως η Ελλάδα σιγά σιγά άρχισαν να αποδέχονται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο».

Ερντογάν για πραξικόπημα : Μου είπαν να πάω σε ελληνικό νησί

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την «εθνική στάση» που κράτησε ο ίδιος το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, όταν δεν άκουσε όσους τον συμβούλευσαν να διαφύγει στην Ελλάδα.

«Το βράδυ της 15ης Ιουλίου με συμβούλεψαν να πάω σε ένα (ελληνικό) νησί. Αλλά εγώ τους είπα “εγώ σε τούτα τα εδάφη γεννήθηκα, σε τούτα και θα πεθάνω”», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το sigmalive.com και μάλιστα σε τόνο ηρωικό για να καταχειροκροτηθεί από βουλευτές και κοινό.

«Αν αργούσαμε 10-15 λεπτά ακόμη, τότε θα μας χτυπούσαν εκεί που ήμασταν. Το ελικόπτερό μας απογειώθηκε με διαφορά 10-15 λεπτών και φτάσαμε στο Ντάλαμαν και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Ακόμη εξαπέλυσε επίθεση κατά του επικεφαλής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου κατηγορώντας τον πως το βράδυ του πραξικοπήματος «έπινε καφέ».

«Ήμασταν κάτω από F16, ελικόπτερα, ήμασταν στο αεροδρόμιο με τον λαό μου, αλλά εσύ έπινες καφέ στο σπίτι του Προέδρου στο Μπακιρκόι».

Τα νερά της Μεσογείου θα θερμανθούν ακόμη περισσότερο

Στην πρόβλεψη (ή την αναγγελία;) ότι στην ανατολική Μεσόγειο θα υπάρξουν «θερμότερες» ακόμη εξελίξεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το sigmalive, ενημερώνοντας τους βουλευτές τους για την κατάσταση στο εξωτερικό είπε χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις και στη Συρία και στη Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στη Μεσόγειο».

«Το καθεστώς που η Τουρκία έχει κηρύξει στη Μεσόγειο άρχισε σιγά σιγά να γίνεται αποδεκτό από τις χώρες που παρεμβαίνουν στο θέμα και ιδιαίτερα την Ελλάδα», υποστήριξε ο Ερντογάν σύμφωνα με τους Cyprus Times και πρόσθεσε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης άρχισαν να αλλάζουν οι ισορροπίες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων και υποστήριξε πως δεν έχει καμιά αρμοδιότητα.