Η κυβέρνηση μεταθέτει στις τοπικές κοινωνίες τις δικές της ευθύνες για το προσφυγικό, σημειώνει ο Αλέξης Χαρίτσης μετά την απόφαση του Νότη Μηταράκη για εβδομαδιαία αναστολή της εφαρμογής του μέτρου των επιτάξεων.

«Το μπάχαλο συνεχίζεται» αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει στη μοίρα τους νησιώτες.

Αυταρχικό και αδιέξοδο σχέδιο

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση:

«Με περισσή βιασύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε εν μία νυκτί την επίταξη εκτάσεων στα νησιά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ το Κοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ενώ βλέπουν ότι τα σχέδιά τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν, παγώνουν την ΠΝΠ προφασιζόμενοι το διάλογο με τους νησιώτες, τους ίδιους που έχουν εδώ και 7 μήνες αγνοήσει και αφήσει στη μοίρα τους.

Αντί να προχωρήσουν επιτέλους στην αποσυμφόρηση των νησιών, πετάνε το μπαλάκι στην τοπική Αυτοδιοίκηση, καλώντας την σε μία μόλις εβδομάδα να υποδείξει χώρους για τις κλειστές δομές. Να υλοποιήσει δηλαδή το αυταρχικό και αδιέξοδο σχέδιο που δεν μπορούν να υλοποιήσουν οι ίδιοι ως κυβέρνηση.

Αφού τόσο καιρό τα έριχναν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αιδώ η κυβέρνηση μεταθέτει τις δικές της ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες. Το μπάχαλο συνεχίζεται».

Ανύπαρκτοι και ανίκανοι

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Αλέξης Χαρίτησης είχε σκληρή πολιτική κόντρα με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ περί ανικανότητας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης αποκαλώντας «ανίκανους» τους κυβερνώντες και υποστήριξε πως «δεν μπορούν να διαχειριστούν 80.000 ανθρώπους όταν εκείνοι διαχειρίστηκαν 800.000».

Συνέχισε λέγοντας πως «η ΝΔ συνεχίζει ακόμα και τώρα που είναι στην κυβέρνηση να πολιτεύεται με λογικές αντιπολίτευσης προς το ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Κουμουτσάκος αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «ανύπαρκτο» στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως «μαθήματα από τους ανύπαρκτους στην Ευρώπη δε δέχομαι».