Τέσσερις ακόμη ασθενείς στην Αγγλία εμφανίστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη Βρετανία σε οκτώ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της χώρας Κρις Γουίτι, ενώ η χώρα ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία, μία απόφαση που δίνει στην κυβέρνηση επιπλέον εξουσίες για την αντιμετώπιση της επέκτασης της επιδημίας.

Τα νέα κρούσματα είχαν έρθει σε επαφή με έναν βρετανό ασθενή στη Γαλλία και εντοπίστηκαν από τις υγειονομικές αρχές.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι «ενισχύουμε τους κανονισμούς μας ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε υποστηριζόμενη απομόνωση τους προσβεβλημένους από τον ιό για την δική τους ασφάλεια και αν οι επαγγελματίες του χώρου της δημόσιας υγείας κρίνουν ότι μπορεί να κινδυνεύουν να διασπείρουν τον ιό και σε άλλους πολίτες».

Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού πέραν της Κίνας ενδέχεται να επιταχυνθεί, με τη μετάδοση της ασθένειας από ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στη χώρα, προειδοποίησε χθες Κυριακή ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ).

Εκτός ηπειρωτικής Κίνας, έχουν εντοπιστεί 350 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περίπου τριάντα χώρες και περιοχές και δύο θάνατοι ασθενών: ο πρώτος στις Φιλιππίνες, ο δεύτερος στο Χονγκ Κονγκ.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας καταμέτρησε 97 νέους θανάτους και 3.062 νέα κρούσματα της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός στην ηπειρωτική χώρα ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 9ης Φεβρουαρίου, κάτι που αυξάνει σε 908 τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων και σε 40.171 των συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.

Οι 91 από τους νέους θανάτους αναφέρθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, εκ των οποίων 73 στην Ουχάν.

Παράλληλα, η μια μετά την άλλη οι χώρες συνεχίζουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουχάν. Η Ουκρανία αναμένεται σήμερα να απομακρύνει πολίτες της με ειδική πτήση τσάρτερ που θα προσγειωθεί στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της χώρας στην Κίνα.

Στη συνέχεια όσοι απομακρυνθούν από την Ουχάν θα μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ