Με τρόμο παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης την εξάπλωση του κορωνοϊού και τα θύματά του τα οποία αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.

Οι νεκροί πλέον ανέρχονται στους 908 ενώ μέσα σε μία ημέρα, καταγράφηκαν 97 νέοι θάνατοι και 3.062 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή οι φόβοι για εξάπλωση του ιού σε άλλες χώρες, παραμένει υπαρκτός αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η επιδημία παραμένει υπό έλεγχο.

Φόβοι για επιτάχυνση εξάπλωσης του κορωνοϊού

Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού πέραν της Κίνας ενδέχεται να επιταχυνθεί, με τη μετάδοση της ασθένειας από ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στη χώρα, προειδοποίησε χθες Κυριακή ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) αυξάνοντας έτσι την ανησυχία που υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Υπάρχουν ανησυχητικά κρούσματα εξάπλωσης του 2019-nCoV από ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει» στην Κίνα, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ μέσω Twitter.

«Ο εντοπισμός ενός μικρού αριθμού κρουσμάτων ενδέχεται να καταδεικνύει πιο εκτεταμένη εξάπλωση σε άλλες χώρες· εν συντομία, ενδέχεται να βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», προειδοποίησε ο Αιθίοπας.

Ποιες χώρες και περιοχές έχει «χτυπήσει»

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 350 κρούσματα μόλυνσης σε τριάντα χώρες και περιοχές.

Κίνα

Συνολικά 40.171 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα. Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, υπέκυψαν 908 εξ αυτών, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα (871), οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Ο αριθμός αυτός είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον των θυμάτων που είχε προκαλέσει το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε περίπου 650 στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ την περίοδο 2002-2003.

* Ένας άνθρωπος έχει υποκύψει στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί 36 κρούσματα.

* Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

Ασία-Ειρηνικός

Ανατολική Ασία

Νότια Κορέα

27 κρούσματα.

Ιαπωνία

26 κρούσματα και άλλα 70 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Άλλο ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam, εν πλω προς την Ιαπωνία.

Ταϊβάν

18 κρούσματα.

Νοτιοανατολική Ασία

Καμπότζη

Ένα κρούσμα.

Μαλαισία

17 κρούσματα.

Φιλιππίνες

Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο που καταγόταν από την Ουχάν. Αυτός ήταν ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας.

Σιγκαπούρη

43 κρούσματα.

Ταϊλάνδη

32 κρούσματα.

Βιετνάμ

13 κρούσματα.

Νότια Ασία

Ινδία

Τρία κρούσματα.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα.

Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα.

Αυστραλία

15 κρούσματα.

Αμερική

Καναδάς

Επτά κρούσματα.

ΗΠΑ

12 κρούσματα. Εξάλλου, είναι πλέον γνωστό ότι ένας αμερικανός υπήκοος υπέκυψε στην Ουχάν.

Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Ένωση

Γερμανία

14 κρούσματα.

Γαλλία

11 κρούσματα.

Ιταλία

Τρία κρούσματα.

Ισπανία

Δύο κρούσματα.

Βέλγιο

Ένα κρούσμα.

Φινλανδία

Ένα κρούσμα.

Σουηδία

Ένα κρούσμα.

Κράτη εκτός ΕΕ

Ηνωμένο Βασίλειο

4 κρούσματα.

Ρωσία

2 κρούσματα.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Επτά κρούσματα.

Πεκίνο: Μερική άρση των περιορισμών στην εργασία και τα ταξίδια

Οι εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν σήμερα πίσω στα γραφεία και στις βιομηχανίες που εργάζονται σε όλη την Κίνα καθώς το Πεκίνο προχώρησε σε μερική άρση των περιορισμών για την εργασία και τα ταξίδια μετά το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 900 ανθρώπους κυρίως στο εσωτερικό της χώρας.

Μόνο στην διάρκεια της χθεσινής ημέρας πέθαναν 97 άνθρωποι σηματοδοτώντας την ημέρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος τον Δεκέμβριο σε ψαραγορά στην πόλη Ουχάν.

Εντείνεται το πρόγραμμα απολύμανσης σε λεωφορεία και μετρό

Οι εταιρίες διαχείρισης του μετρό και των αστικών λεωφορείων στο Πεκίνο ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αυξήσουν τη συχνότητα των δρομολογίων, θα περιορίσουν τον αριθμό των επιβατών κατά τις ώρες αιχμής και θα εντείνουν το πρόγραμμα απολύμανσης προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση της ιογενούς πνευμονίας.

Οι τελευταίες αυτές κινήσεις από τις Beijing Subway, Beijing MTR Corporation και Beijing Public Transport έρχονται την ώρα που το σύστημα αστικών συγκοινωνιών της πόλης των 20 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων αντιμετωπίζει σήμερα αυξημένη κίνηση καθώς ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

Η Beijing Public Transport, που διαχειρίζεται τα αστικά λεωφορεία της πόλης, άνοιξε ειδικές γραμμές μετεπιβίβασης κοντά στους σταθμούς του τρένου και αύξησε τα δρομολόγια τις ώρες αιχμής προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Η εταιρία διόρισε επίσης προσωπικό για την απολύμανση 22.716 λεωφορείων και τραμ σε καθημερινή βάση. Από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου, τα λεωφορεία στο Πεκίνο μετέφεραν κατά μέσο όρο 1,55 εκατ. επιβάτες κάθε μέρα, με τον αριθμό τους να είναι μειωμένος κατά 70,8% σε ετήσια βάση.

Η εταιρία λειτουργίας του μετρό ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσθέσει προσωρινά περισσότερους συρμούς και θα περιορίσει τον αριθμό των επιβατών στους σταθμούς και στα τρένα. Το Πεκίνο διενεργεί καθημερινά απολυμάνσεις και ελέγχει τη θερμοκρασία των επιβατών σε 23 γραμμές του δικτύου του μετρό, καλύπτοντας 405 σταθμούς.

Ένας Αμερικανός και ένας Ιάπωνας έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως μέχρι σήμερα το πρωί 27 ξένοι στη χώρα έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό και δύο έχουν χάσει τη ζωή τους απ’ αυτόν.

Ένας Αμερικανός απεβίωσε στις 6 Φεβρουαρίου και ένας Ιάπωνας στις 8 Φεβρουαρίου, δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκενγκ Σουάνγκ.

Τρεις νοσηλευόμενοι για τον κορωνοϊό πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, πρόσθεσε.

Εξάλλου αξιωματούχος στο κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως η Κίνα θα επεκτείνει τις εισαγωγές κρέατος και άλλων αγαθών, που είναι σημαντικά για τη ζωή των πολιτών της, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί λόγω του ξεσπάσματος του κοροναϊού που έχει προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία της χώρας.

Ο Ζου Σιαολιάνγκ, γενικός διευθυντής του υπουργείου, έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια ενημέρωσης ονλάιν.