Η εντεινόμενη κρίση στην επαρχία Ιντλίμπ είναι μια υπενθύμιση ότι ο συριακός εμφύλιος όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά τείνει να οδηγηθεί σε νέα κλιμάκωση, με τον κίνδυνο νέας ανθρωπιστικής κρίσης να είναι πιο ορατός από ποτέ, καθώς ουδείς δύναται να προβλέψει με βεβαιότητα την έκβαση της συριακής κρίσης.

Η πόλη Ιντλίμπ αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης και των τζιχαντιστών, αλλά και το τελευταίο εμπόδιο για την ολοκληρωτική επικράτηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που διεξάγει στην περιοχή βρίσκουν μπροστά τους τον στενό σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, ο τούρκος πρόεδρος δηλώνει ανυποχώρητος, απαντώντας άμεσα στις επιθέσεις που εξαπολύουν τα στρατεύματα του συριακού καθεστώτος και προαναγγέλλοντας αντίποινα με τον πιο σκληρό τρόπο. Κι όλα αυτά ενώ στην Άγκυρα βρέθηκε, την Δευτέρα, ρωσική αντιπροσωπεία η οποία πραγματοποίησε συνομιλίες με την τουρκική πλευρά για την κατάσταση στην Ιντλίμπ. Πάντως, οι δύο πλευρές μετά τη συνάντηση τήρησαν σιγή ιχθύος, δείγμα ίσως ότι οι διαπραγματεύσεις προσέκρουσαν ξανά σε «τοίχο».

Επιθέσεις με πλήγματα σε συριακούς στόχους

Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, η Άγκυρα απαντούσε στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα στρατεύματα του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, οι τουρκικές δυνάμεις στόχευσαν 115 θέσεις των δυνάμεων του Άσαντ και σκότωσαν 101 σύρους στρατιώτες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Δαμασκού.

Για την Άγκυρα η επίθεση αυτή «ήταν νόμιμη» και διαμηνύει πως «αυτοί που έκαναν την επίθεση εναντίον των τούρκων στρατιωτών θα λογοδοτήσουν».«Θα αντεπιτεθούμε με τον πιο σκληρό τρόπο σε ανάλογες επιθέσεις» και «έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα» τονίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο καταστράφηκαν τρία τανκς και χτυπήθηκε ένα ελικόπτερο.

Νεκροί πέντε τούρκοι στρατιώτες

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Άγκυρας που υποστήριζε ότι πέντε τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί από επίθεση του συριακού στρατού στην περιοχή Ταφτανάζ, όπου η Τουρκία έστειλε πρόσφατα δυνάμεις απέναντι σε εκείνες του συριακού καθεστώτος.

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, καταδίκασε την επίθεση δυνάμεων του συριακού καθεστώτος. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι «υπήρξαν άμεσα αντίποινα σε αυτή την ειδεχθή επίθεση και στόχοι του καθεστώτος επλήγησαν».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προβαίνει σε αντίποινα ενάντια στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει έως ότου η Δαμασκός υποχωρήσει από την γραμμή που έχει παραβιάσει στην Ιντλίμπ» τόνισε ο Τσελίκ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, αναφερόμενος στην ζώνη αποκλιμάκωσης που έχει συμφωνηθεί στην επαρχία.

Αυτό Ουδείς δύναται να προβλέψει με βεβαιότητα την έκβαση της Συριακής Κρίσης. Όπως και στο πόκερ, μια τυχερή παρτίδα στο τέλος ίσως κερδίσει ένα χαμένο (κατά τα φαινόμενα) παιχνίδι.

Κίνδυνος για νέα ανθρωπιστική κρίση

Σε κάθε περίπτωση, η επιδρομή των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, τον τελευταίο μεγάλο θύλακα αντίστασης για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει αναγκάσει σχεδόν 700.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κινούμενοι προς τα κλειστά σύνορα με την Τουρκία. Έτσι, ο κίνδυνος για νέα ανθρωπιστική κρίση στη Συρία είναι και πάλι ορατός.

Σχεδόν 700.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί από τις πρόσφατες επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, με τη συνδρομή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, εναντίον εδαφών στη βορειοδυτική Συρία, που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μεταξύ αυτών σχεδόν 100.000 μονάχα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο ΟΗΕ.

Ο Ντέιβιντ Σουάνσον, ο εκπρόσωπος τύπου για το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι ολοένα και πιο ζοφερή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου πάνω από 400.000 άνθρωποι είχαν ήδη βρει καταφύγιο από τις επιθέσεις κατά των ανταρτών πέρυσι.