Σαρώνει από το πρωί της Πέμπτης η κακοκαιρία, με τη χώρα να παραμένει σήμερα στον «πάγο». Αρκετές περιοχές της χώρας έχουν «ντυθεί» στα λευκά, ενώ ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας σημειώθηκε χιονόπτωση.

Ισχυρό ψύχος, βροχοπτώσεις στα κεντρικά και νότια, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις άνεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το πρωί της Πέμπτης.

Πυκνό χιόνι πέφτει στα Μελίσσια ενώ η ίδια εικόνα υπάρχει στην Πεντέλη, στο Κεφαλάρι και στην Εκάλη.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Αττική θα εκδηλωθούν σήμερα χιονοπτώσεις κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και σε περιοχές στα βόρεια του λεκανοπεδίου. Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται στις υπόλοιπες περιοχές.

Οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν σήμερα το πρωί τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες στη Βλάστη Κοζάνης (-6,4 βαθμοί), στη Βυτίνα Αρκαδίας (-4,7) και στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-4,6). Σε χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως στο Χ/Κ Καϊμακτσαλάν, όπου η ελάχιστη τιμή ήταν -12,3 βαθμοί Κελσίου.

Πού θα το «στρώσει»

Κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται και στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές των νοτών και νοτιοανατολικών ηπειρωτικών, του Αιγαίου και της Κρήτης.

Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Παρασκευής.

Χιονοπτώσεις στην Αττική

Στην Αττική θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και σε περιοχές στα βόρεια του λεκανοπεδίου έως το πρωί της Παρασκευής Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται στις υπόλοιπες περιοχές.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν κατά τόπους στο οδικό δίκτυο σας προτρέπουμε να συμβουλεύεστε την υπηρεσία μας «Συνθήκες οδικού δικτύου» για τον ασφαλή σχεδιασμό των οδικών σας μετακινήσεων.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι συνθήκες που θα επικρατούν το βράδυ της Πέμπτης 5/2 προς Παρασκευή 6/2 σε μέρος της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε αυτόν, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Βόρειας Αττικής και της Εύβοιας ενώ χιονόνερο ή βροχή αναμένεται στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα έως και το πρωί της Παρασκευής 07/02 οπότε θα καταγραφεί άνοδος. Εξαίρεση αποτελούν η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου θα παρουσιάσει νέα μικρή πτώση. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ την Πέμπτη και τα 7 μποφόρ την Παρασκευή.

Κλειστά σχολεία λόγω ψύχους

Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία στη Δυτική Μακεδονία, λόγω του κύματος κακοκαιρίας.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην Π.Ε. Φλώρινας, μετά από απόφαση των δήμαρχων, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Φλώρινα, τον Δήμο Αμυνταίου και τον Δήμο Πρεσπών.

Επίσης, στην Π.Ε. Κοζάνης τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στο Δήμο Εορδαίας ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9.15 πμ στο Δήμο Βοΐου.

Στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς και στο δήμο Γρεβενών τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9.15 πμ.

Ακόμη, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, οικισμών του ορεινού όγκου του δήμου Σουφλίου και οι μαθητές του γυμνασίου Λαβάρων, δεν θα προσέλθουν στις τάξεις τους. Ειδικότερα, δεν θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία στους οικισμούς Ρούσσα, Γονικό, Μεγάλο Δέρειο, Πετρόλοφο, Σιδηροχώρι, Σιδηρώ, Αγριάνη και το γυμνάσιο Λαβάρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λαγκαδά, δεν θα λειτουργήσουν το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο σε Ξυλόπολη, Όσσα και Κρύα Νερά, το γυμνάσιο Ξυλόπολης κι επίσης το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο και ο παιδικός σταθμός Σοχού.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη δημοτική ενότητα Αρναίας «λόγω του επικίνδυνου οδικού δικτύου αλλά και λόγω της πολύωρης διακοπής ρεύματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, γεγονός που καθιστά μη λειτουργικές τις σχολικές μονάδες (θέρμανση κλπ)», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη.

Για την ίδια αιτία κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στην Κοινότητα Μεγάλης Παναγίας, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις υπόλοιπες κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη, δηλαδή στο Γομάτι και στο σύνολο των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Σταγείρων Ακάνθου.

Νέα Οδός: Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων

Σε ισχύ τίθεται απόφαση της Τροχαίας για διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, λόγω κακοκαιρίας, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (προς Λαμία από Α/Κ Καλυφτάκη και προς Αθήνα από την περιοχή της Θήβας), όπως ανακοίνωσε η Νέα Οδός.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των έντονων καιρικών φαινομένων και υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσής τους πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.

Πού θα χρειαστούν αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε ορισμένα τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω παγετού και χιονοπτώσεων.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται από το 12ο έως 17ο χλμ της δημοτικής οδού Νάουσας -Τριών Πέντε Πηγαδίων, στη δημοτική οδό Νάουσας -Σελίου,από 12ο έως 17ο χλμ στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Βέροιας -Κοζάνης μέσω Καστανιάς και στις επαρχιακές οδούς Βέροιας -Σελίου και Βέροιας -Δασκίου.

Στο οδικό δίκτυο του νομού Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας-χιονοδρομικού κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ έως το χιονοδρομικό και στον δρόμο Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο «Βόρας».

Στις Σέρρες, αλυσίδες απαιτούνται για τα οχήματα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Σερρών -Χιονοδρομικού Κέντρου Λαιλιά, Σερρών -Άνω Βροντούς και Νιγρίτας -Σοχού.

Στην Χαλκιδική αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να έχουν οι οδηγοί που κινούνται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού από το 65ο έως το 74ο χλμ., από το 54ο έως το 85ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στους επαρχιακούς δρόμους Αρναίας -Στανού, Νεοχωρίου -Βαρβάρας -Ολυμπιάδας και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ταξιάρχη.

Στην Πιερία, η κίνηση διεξάγεται με αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελατοχωρίου προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, ενώ στο νομό Κιλκίς αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας -Λιβαδίου.