Μετά το φιάσκο των Δημοκρατικών στην Αϊόβα που δεν κατάφεραν 17 ώρες σχεδόν να βγάλουν αποτελέσματα για την ανάδειξη υποψηφίου για τις Προεδρικές Εκλογές, ανακοίνωσαν εν τέλει ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα τα περισσότερα από τα μισά αποτελέσματα στις  17:00 (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Ο Τρόι Πράις, πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος στην Πολιτεία της Αϊόβα ενημέρωσε τις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων τηλεφωνικά, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται καθώς οριστικοποιούνται.

Η πρώτη ψηφοφορία στις προκριματικές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα μετατράπηκε χθες σε φιάσκο απουσία επίσημων αποτελεσμάτων. Οι οργανωτές έκαναν λόγο για «ανακολουθίες» στη συγκέντρωσή των αποτελεσμάτων και εξήγησαν πως θέλουν να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία των δεδομένων.

Μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να χλευάσει τους Δημοκρατικούς, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ψηφοφορία μια «απόλυτη καταστροφή».

Πάντως, τις τελευταίες ώρες πανηγυρίζουν δύο από τους υποψηφίους: ο δηλωμένος ομοφυλόφιλος Πιτ Μπούτιτζιτζ,ο οποίος μιλώντας στους υποστηρικτές του, άφησε να εννοηθεί ότι νίκησε.

Την νίκη διεκδίκησε και ο Σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος σε ομιλία του είπε ότι έρχεται πρώτος σε ψήφους, με τον Μπούτιτζιτζ να τον ακολουθεί.

Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που διεκδικεί την τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις, έστειλε επιστολή στο Δημοκρατικό Κόμμα κάνοντας λόγο για «σημαντικά ελαττώματα» του συστήματος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και ζήτησε εξηγήσεις για τις μεθόδους του ποιοτικού ελέγχου που εφαρμόστηκε.

«Αυτή είναι η ώρα μας να γράψουμε ιστορία, να παλέψουμε και να νικήσουμε», είπε στους υποστηρικτές της η Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην δήμαρχος Πιτ Μπούτιτζιτζ και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν θεωρούνται φαβορί στην Άιοβα με βάση δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν ένα 24ωρο πριν από την ημέρα της εσωκομματικής διαδικασίας.