Απρόοπτη εξέλιξη είχε η δίκη του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Δευτέρα (03/02) όταν η μία από τις δύο βασικές μάρτυρες κατηγορίας κατέρρευσε μετά από κρίση πανικού που υπέστη λόγω της τετράωρης εξαντλητικής «επίθεσης» των δικηγόρων του παραγωγού του Χόλιγουντ που κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς.

Στο «σφυροκόπημα» με στόχο την ηθοποιό Τζέσικα Μαν πρωταγωνίστησε η δικηγόρος Ντόνα Ροτούνο, η οποία ειδικεύεται στην υπεράσπιση κατηγορούμενων για σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο τρόπος που χειρίστηκε την 34χρονη ηθοποιό προκάλεσε στην Τζέσικα Μαν λυγμούς και δυσχέρεια στην αναπνοή εξαιτίας των οποίων δεν μπορούσε να συνεχίσει την κατάθεσή της παρά την ολιγόλεπτη διακοπή που διέταξε το δικαστήριο.

Η κρίση πανικού προκλήθηκε όταν η δικηγόρος του Γουάινσταϊν προσπάθησε να δημιουργήσει μια εικόνα ψεύτρας και δολοπλόκου για την ηθοποιό, η οποία υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βιασμού δύο φορές από τον παραγωγό του Χόλιγουντ το 2013.

Όπως σημειώνει ο Guardian, αυτή ήταν η σφοδρότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η Ροτούνο υποστηρίζοντας ότι η Τζέσικα Μαν χειραγώγησε τον Γουάινσταϊν δίνοντας του την εντύπωση ότι την έλκυε σεξουαλικά.

«Τον χειραγωγήσατε τον κ. Γουάινσταϊν κάθε φορά που τον βλέπατε, είναι αλήθεια; Κάθε φορά που είχατε σεξουαλικές επαφές μαζί του τον χειραγωγούσατε, είναι αλήθεια; Τον κάνατε να νιώθει ότι εσείς θέλατε σεξουαλικές σχέσεις μαζί του» έλεγε η Ροτούνο στην ηθοποιό η οποία κάθε φορά απαντούσε «όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το αίτημα της Ροτούνο η μάρτυρας να διαβάσει ένα γράμμα που είχε στείλει σε πρώην σύντροφό της τον Μάιο του 2014, ένα χρόνο μετά τον φερόμενο βιασμό της από τον Γουάινσταϊν σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Στο γράμμα η Τζέσικα Μαν περιγράφει ότι είχε σεξουαλική επαφή με τον παραγωγό του Χόλιγουντ περιγράφοντας μια – κατά τη γνώμη της – δυσμορφία στα γεννητικά του όργανα.

«Δεν έχει λειτουργικό πέος. Στο κάτω μισό του σώματός του έχει κάποιου είδους επέμβαση ή εγκαύματα» έγραφε η Μαν. Στην ίδια επιστολή η 34χρονη ηθοποιός αναφερόταν και σε μια απροσδιόριστη σεξουαλική επίθεση που υπέστη στο παρελθόν.

«Θυμάμαι την ημέρα που συνειδητοποίησα ότι ελέγχω τον κόσμο μου γιατί δέχθηκα σεξουαλική επίθεση» διάβασε με φωνή που ίσα και ακουγόταν μέσα σε κλάματα.

Όταν, δε, η Ροτούνο ρώτησε τη μάρτυρα αν η επίθεση σημειώθηκε «όταν ήσασταν νεώτερη», η Μαν κατέρρευσε.

Η Ροτούνο έχει τη φήμη «άγριας» δικηγόρου όταν έρχεται η στιγμή να εξετάσει μάρτυρες κατηγορίας καθώς στο παρελθόν έχει χάσει μόνο μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης.

Εντούτοις, οι καταιγιστικές ερωτήσεις της υπεράσπισης κατέβαλαν τη μάρτυρα, όταν αναγκάστηκε να περιγράψει τις συνθήκες υπό τις οποίες είχε προσποιηθεί οργασμό μαζί του και γιατί τον είχε αποκαλέσει “τον καλύτερο που είχε” ως τότε.

Τελικά δεν άντεξε καθώς εξομολογούταν πως είχε πέσει θύμα σεξουαλικές κακοποίησης και πριν τον Γουάινσταϊν και ξέσπασε σε αναφιλητά χωρίς να μπορεί να αναπνεύσεις, πράγμα που έκανε τους δικαστές να διακόψουν τη δίκη.

Παρά την ένταση που επικρατούσε ο Weinstein φάνηκε παγερά αδιάφορος, αφού τον πήρε ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.