Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει εμφανισθεί στην Κίνα δεν αποτελεί ακόμη «πανδημία», όρος που ισχύει όταν υφίσταται κατάσταση παγκόσμιας διάδοσης μιας νόσου.

«Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σιλβί Μπριάν, η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΠΟΥ που είναι αρμόδια για την παγκόσμια προετοιμασία για κίνδυνο μόλυνσης.

«Είμαστε σε μια φάση επιδημίας με πολλαπλές εστίες», πρόσθεσε η Μπριάν.

Η ίδια υπενθύμισε πως η κοιτίδα της επιδημίας είναι η επαρχία Χουμπέι. «Η διάδοση μεταξύ ανθρώπων είναι εκεί έντονη και οι κινεζικές αρχές εφάρμοσαν μέτρα» για να περιορίσουν τη διάδοση της νόσου, υπογράμμισε.

«Ελπίζουμε πως βασιζόμενοι σ’ αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν στη Χουμπέι, αλλά και σε άλλα μέρη, στα οποία είχαμε κρούσματα, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη μετάδοση και να απαλλαχθούμε απ’ αυτόν τον ιό», πρόσθεσε.

Η Μπριάν υπογράμμισε πως αυτό είναι μια «πρόκληση» εξαιτίας των μετακινήσεων πληθυσμών και της ευκολίας με την οποία μεταδίδεται ο ιός. «Δεν λέω ότι θα είναι εύκολο, όμως (…) πιστεύουμε πως είναι δυνατό», δήλωσε.

Εξάλλου αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε σήμερα πως ο οργανισμός θα έχει αυτή την εβδομάδα τηλεδιάσκεψη με αντιπροσώπους της βιομηχανίας των ταξιδιών και του τουρισμού για να εκπονήσουν συστάσεις για την προστασία των πληρωμάτων τους ώστε να μπορέσουν να επαναληφθούν οι πτήσεις στην Κίνα.

Πηγή: ΑΜΠ