Να σταματήσουν όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ έως ότου λυθεί μέχρι τη λύση του Κυπριακού, προτείνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Με αφορμή το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν Κύπρου-Ιταλίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει ότι «οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτης του νησιού, έχουν ίσα δικαιώματα στο φυσικό αέριο και τους πετρελαϊκούς πόρους του νησιού».

«Η εγγύηση αυτών των δικαιωμάτων επιτυγχάνεται είτε με τον τερματισμό από κοινού όλων των «υπεράκτιων» δραστηριοτήτων στα νότια του νησιού μέχρι τη λύση του Κυπριακού, είτε στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019, ότι δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους είναι δυνατόν».

«Διαφορετικά η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τ/Κ. Γι αυτό το λόγο για μια φορά ακόμη, καλούμε όλα τα μέλη της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία να εγκαταλείψουν την στάση τους που αγνοεί τους Τ/Κ», αναφέρει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ακόμη: «Όπως έχουμε πει πολλές φορές προηγουμένως, η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ και που έχει σφετεριστεί τα δικαιώματά τους από το 1963 με τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό οι συνομιλητές των Ε/Κ είναι οι Τ/Κ».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι απορρίπτουν εντελώς τις επικρίσεις για την συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης. «Σε σχέση με αυτό η σιωπή τόσο της Ιταλίας όσον και των άλλων χωρών της ΕΕ για την συμφωνία οριοθέτησης της ‘’Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ με την Αίγυπτο το 2003 δείχνει πόσο αντιφατική και ασυνεπής είναι η παρούσα πολιτική που ακολουθούν αυτές οι χώρες. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.