«Η διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην Ελλάδα υπηρετεί την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία υπηρετεί το συμφέρον της χώρας», είπε ο Νίκος Δένδιας, που δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι «το μεγαλύτερο όπλο της χώρας είναι η αρραγής εθνική της ενότητα».

«Όλοι καταλαβαίνουμε την ιδιαιτερότητα των στιγμών. Νομίζω ότι όλοι κατανοούμε ότι η κατάσταση είναι η πλέον ρευστή της μεταπολίτευσης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι αυτό που οφείλουν να υπηρετήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, είναι πολύ μεγαλύτερο από το κομματικό όφελος.

«Η απόλυτη εθνική ομόνοια είναι απαραίτητη συνθήκη για την εθνική μας ύπαρξη και, κατά συνέπεια, έχουμε όλοι την υποχρέωση, και πρώτη η κυβέρνηση, να υπηρετούμε αυτή την ανάγκη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών για την στάση που τηρεί από την ώρα που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Μια στάση που τηρεί «έστω και αν αφήνει αναπάντητα τα προφανή», γιατί «η όξυνση δεν θα υπηρετούσε αυτό που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση, δηλαδή την ευημερία της χώρας και τη διασφάλιση της εθνικής της κυριαρχίας».

Αναφορικά με την κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία, ο υπουργός υπογράμμισε: «Παρακαλώ ας αποφύγουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος ανάμεσα στους εθνικούς μειοδότες και τους υπερπατριώτες, ή ανάμεσα στους ανίκανους προς διαπραγμάτευση και τους ευφυείς που κατέχουν το κλειδί της μοναδικής αλήθειας που θα έπειθε τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν δια μιας, το σύνολο των θέσεών μας, να συντρίψουν οποιαδήποτε χώρα αμφισβητεί τα εθνικά δίκαια. Οφείλουμε με ρεαλισμό και με σοβαρότητα να επιδιώκουμε την εκπλήρωση του εθνικού μας στόχου που είναι η ανεξαρτησία και ευημερία της χώρας».

Ο υπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία δεν στρέφεται έναντι οιασδήποτε άλλης χώρας. Μια τέτοια ανάγνωση, είπε, δεν είναι μια ανάγνωση της συμφωνίας η οποία υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν υπόψη τους τη θέση που έλαβαν οι ΗΠΑ στην πρόσφατη κλιμάκωση. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη δήλωση του State Department σύμφωνα με την οποία τα νησιά δικαιούνται – όπως απεικονίζεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας – Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, και δικαιούνται υφαλοκρηπίδας στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Αλλά και στο ζήτημα της «νεοσουρεαλιστικής συμφωνίας» της κυβέρνησης Σάρατζ με την τουρκική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγνωση της δήλωσης των ΗΠΑ, ότι «συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων γεωτρήσεων εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου και της πρόσφατης θαλάσσιας οριοθέτησης, μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης». Αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή Πομπέο προς τον πρωθυπουργό.

Ως προς τα ωφελήματα για την αναβάθμιση των ΕΔ, ο υπουργός είπε, ότι έχουμε μεν την επιλογή να πάρουμε μεταχειρισμένα ελικόπτερα ή τεθωρακισμένα οχήματα, «αλλά η αντίληψή μας είναι αναζήτηση τεχνογνωσίας των μέσων της επόμενης δεκαετίας, της δημιουργίας υποδομών της επόμενης δεκαετίας». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη δεκαετία του ’90, «όταν πήραμε τα τέσσερα Άνταμς των 8.000 τόνων το καθένα, και αφού χαλάσαμε ένα κάρο χρήματα για να τα εντάξουμε, μετά τα κάναμε στόχους και τα βουλιάξαμε μόνοι μας», για υπογραμμίσει ότι «η συμφωνία δεν υπηρετεί την αντίληψη του χθες, υπηρετεί τα συμφέροντα του αύριο».

Ιδίως για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παγώσει η συμφωνία, ο υπουργός αναρωτήθηκε ποιον μπορεί να υπηρετεί. «Εμείς επιθυμούμε την αμερικανική παρουσία. Θεωρούμε για παράδειγμα, ότι η αμερικανική παρουσία είναι συν για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε να την καθυστερήσουμε. Θα θέλαμε να την επιταχύνουμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και αναρωτήθηκε «ποιος δίνει την ευκολία σε μια κυβέρνηση να παρέχει ευκολίες, χωρίς να τις έχει αποδεχθεί το εθνικό Κοινοβούλιο;».