Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Πανελλήνιας Επιτροπής Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε αυτήν οποία παρευρέθηκαν επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς και εκπρόσωποι των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού ανέφερε καταρχάς ότι ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδιότητα του δικηγόρου καθ΄όλη την διάρκεια της θητείας του, τόνισε ότι αυτός ο αγώνας της επιστροφής των Γλυπτών είναι ένας δίκαιος αγώνας και πρέπει όλοι να τον στηρίξουμε.

Ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος όχι μόνο νομικά αλλά και ηθικά, τόνισε ο ΠτΔ.

Ο παγκόσμιος πολιτισμός επιβάλλει την επιστροφή τους, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, γιατί είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι ζήτημα παγκόσμιου πολιτισμού η επιστροφή τους.

Βερβεσός: Οικουμενικό αίτημα η επιστροφή των Γλυπτών

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, σε σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα επιστραφούν στην πατρίδα μας τα γλυπτά και αναφέρθηκε σε ιστορικά δεδομένα.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον δικηγορικό κόσμο για το αγκάλιασμα που έκανε στο θέμα αυτό, που θέλει πολύ καλό συντονισμό και ειδικά από νομικής άποψης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο, εξ ονόματος του δικηγορικού σώματος, για το γεγονός ότι έθεσε υπό την αιγίδα της Προεδρίας, καθώς «πρόκειται για ενέργεια υψηλού εθνικού συμβολισμού, που τιμά το δικηγορικό σώμα και δείχνει σε όλους το δρόμο της ενότητας στη διεκδίκηση των εθνικών μας δικαίων».

Παράλληλα, ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, της επανένωσης του «Ναού της Δημοκρατίας», διαφεύγει των στενών συνόρων των εθνικών διεκδικήσεων κι ανάγεται σε οικουμενικό αίτημα προς το σκοπό της ενότητας των εμβληματικών πολιτιστικών αγαθών.

Στο τέλος της Εκδήλωσης, εξελέγη η εκτελεστική επιτροπή η οποία θα συντονίζει τις επόμενες κινήσεις και ενέργειες της εθνικής αυτής  προσπάθειας που ανέλαβε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.