Μπορεί η ξαφνική άφιξη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να αιφνιδίασε πολλούς το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο όχι την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εργαζόταν αρκετό καιρό πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Σε αυτό το ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στην ΕΡΤ.

«Δεν έχω να σας κρύψω κάτι, απλώς όπως επίσης καταλαβαίνετε, ό,τι γίνεται δεν μπορεί να γίνεται πάντα υπό το φως της δημοσιότητας» είπε αναφερόμενος στην επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στη χώρα μας.

«Εγώ είχα πάει και είχα συναντήσει το στρατάρχη Χάφταρ. Είχαμε από τότε συνεννοηθεί ότι ο στρατάρχης Χάφταρ θα επισκεπτόταν την Αθήνα» συμπλήρωσε.

«Κρίναμε και οι δυο πλευρές ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος. Είναι τώρα που η επίσκεψή του στην Αθήνα, στην Ελλάδα και η συνάντησή του με εμένα, αλλά κυρίως με τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιουργεί μια υπεραξία και για την δική του πλευρά στην ειρηνευτική διαδικασία και για την δική μας πλευρά» κατέληξε σε αυτό το θέμα.

Το διπλωματικό ντεμαράζ της Ελλάδας

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα με την άφιξη του Χαφτάρ ξεκίνησε ένα διπλωματικό ντεμαράζ, με το οποίο επιχειρεί να επιβάλει την παρουσία του στην Διάσκεψη του Βερολίνου.

Έτσι, εκτός από την επίσκεψη του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, είναι και η ανακοίνωση της πρόθεσης της Αθήνας να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που προκριθεί λύση για τη Λιβύη η οποία δεν θα προβλέπει ρητά ότι είναι άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ – Ερντογάν.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φρόντισε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη και στην Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία.