Συνάντηση στην Τεχεράνη σχετικά με την έρευνα της κατάρριψης του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησαν αξιωματούχοι της αεροπορίας από το Ιράν, την Ουκρανία και τον Καναδά.

Δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους σχετικά με το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή και στους 176 επιβαίνοντες.

Οι περισσότεροι επιβαίνοντες ήταν Ιρανοί ή είχαν διπλή υπηκοότητα. Ο Καναδάς, η Ουκρανία, η Βρετανία και άλλες χώρες που θρηνούν θύματα από την κατάρριψη του αεροσκάφους έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν την Πέμπτη στο Λονδίνο για να εξετάσουν την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη κατά της Τεχεράνης.

Η παραδοχή της Τεχεράνης το Σάββατο ότι κατέρριψε με πύραυλο το αεροσκάφος «από λάθος» έχει προκαλέσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται σήμερα για τέταρτη ημέρα.

Βίαιη αστυνομική καταστολή

Οι διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, πραγματοποιούν από το Σάββατο διαδηλώσεις κατά του κατεστημένου με κάποιες από αυτές να έχουν σημαδευτεί από τη βίαιη αστυνομική καταστολή.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν περίπου 30 διαδηλωτές. «Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν σε παράνομες συγκεντρώσεις… Έχουμε ανοχή ως προς τις νόμιμες διαδηλώσεις», δήλωσε ο Γκολαμχοσέιν Εσμαϊλ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Οπτικό υλικό που προέρχεται από το Ιράν δείχνει τραυματίες να μεταφέρονται, αίμα στους δρόμους και ήχο από πυρά. Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι δύσκολο να διακριβωθεί εξαιτίας των περιορισμών επί της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί δεσμεύτηκε για μια ενδελεχή έρευνα σχετικά με το «ασυγχώρητο λάθος» της κατάρριψης του αεροσκάφους σε σημερινό του τηλεοπτικό διάγγελμα–η τελευταία συγγνώμη σε μια σειρά δημόσιων παραδοχών της ευθύνης από την ιρανική ηγεσία.

Πομπέο: Το Ιράν θα κάνει τα πάντα για να σταματήσει τις διαδηλώσεις

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατηγόρησε σήμερα την Τεχεράνη ότι θέλει «να κάνει τα πάντα» για να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις εναντίον των ιρανικών αρχών, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά το Ιράν να μην προχωρήσει σε καταστολή.

«Βλέπουμε τους Ιρανούς να κατεβαίνουν στους δρόμους, σε εκπληκτικούς αριθμούς, παρά τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό τους, στην έκκλησή τους για ελευθερία και δικαιοσύνη και στη δικαιολογημένη οργή τους εναντίον του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ», πρόσθεσε.