Περαιτέρω ενίσχυση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Δεκέμβριο, σε υψηλό επίπεδο 12ετίας ανακοίνωσε  ο ΙΟΒΕ.

Ουσιαστικά πρόκειται για την αναλυτική κοινοποίηση των στοιχείων που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν και δείχνουν ότι ο πρόδρομος δείκτης συγκυρίας αυξήθηκε στις 109,5 από 107,0 μονάδες τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος θεωρείται πως δείχνει την πορεία που αναμένεται να έχει η ανάπτυξη μιας χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πως το ΑΕΠ του 2019 έκλεισε με άνοδο κατά 2% και ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,8% για το 2020.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η νέα μικρή άνοδος προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και στις Υπηρεσίες, και σε μικρότερο βαθμό από τη βελτίωσή τους στη Βιομηχανία και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Το Λιανικό Εμπόριο ήταν ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η τάση ήταν πτωτική παρά τη νέα βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που τη διαμόρφωσε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 19 ετών.

Ανά πεδίο ο ΙΟΒΕ αναφέρει:

* στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση δεν μεταβλήθηκε, καθώς ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα μεταβλήθηκε οριακά και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αυξήθηκαν ήπια.

* στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα υποχώρησαν έντονα, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.

*στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται ήπια, οι αλλαγές στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους είναι οριακές, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται.

*στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται ήπια, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

*στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επιδεινώνονται, ενώ ενισχύονται η πρόθεση για αποταμίευση και οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές.