Συναγερμός σήμανε στο Ιράκ, το βράδυ της Τετάρτης, από ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, Βαγδάτη. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προέκρινε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν για τις χθεσινές επιθέσεις αντί στρατιωτικής απάντησης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δυο ρουκέτες έπεσαν στην πράσινη ζώνη στο κέντρο της Βαγδάτης, την αυστηρά φυλασσόμενη και οχυρωμένη περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ άλλων η αμερικανική πρεσβεία, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτόπτες μάρτυρες, όπως θα δείτε και στα παρακάτω βίντεο, δήλωσαν στο Reuters ότι ακούστηκαν δύο ηχηρές εκρήξεις και σειρήνες στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Πηγή: CNN

Τι ισχυρίζονται οι ιρακινές αρχές

Ο στρατός του Ιράκ δήλωσε ότι «δύο πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν μέσα στην Πράσινη Ζώνη χωρίς να προκληθούν απώλειες».

Οι αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι ρουκέτες εξερράγησαν σε απόσταση 100 μέτρων από την αμερικανική πρεσβεία και προκάλεσαν φωτιά. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί από πού προήλθαν οι ρουκέτες.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Δείτε βίντεο από το σημείο

Trey Yingst

@TreyYingst

BREAKING: Rocket fire into Baghdad’s Green Zone

Embedded video
1,172 people are talking about this

See Haider Ahmed’s other Tweets

Φωτογραφίες – ντοκουμέντο από τη χθεσινή επίθεση

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκαν δραματικά μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, από αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ που διέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Το Ιράν αντέδρασε για το θάνατο του Σολεϊμανί και πραγματοποίησε εκτόξευση πυραύλων σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ αργά την Τρίτη.

Μάλιστα, δορυφορικές φωτογραφίες από τα ιρανικά πλήγματα σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο CNNi.

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα προέρχονται από την αεροπορική βάση Αΐν αλ Άσαντ, η οποία αποτέλεσε έναν εκ των δύο στόχων των ιρανικών πυραύλων.

Συνολικά, τέσσερα κτίρια φέρεται να έχουν υποστεί φθορές και ζημιές, ενώ ένας εκ των διαδρόμων απογείωσης – προσγείωσης έχει πληγεί από ιρανικό πύραυλο.

CNN

@CNN

CNN has obtained satellite images from Planet Labs, Inc. that appear to show damage from Iranian missile strikes at an air base in Iraq housing US troops https://cnn.it/36wAidw 

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
439 people are talking about this