Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προειδοποίησε το Ιράν ότι θα εξαλείψει τα πολιτιστικά του μνημεία, όπως είχε απειλήσει σε σχετικό τιτίβισμα του στο οποίο έλεγε: «Εχουμε στοχεύσει 52 ιρανικές θέσεις… ορισμένες εκ των οποίων πολύ υψηλού επιπέδου και σημαντικές για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό, και αυτοί οι στόχοι, και το ίδιο το Ιράν, θα χτυπηθούν πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά».

Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να καταστρέψει μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, γεγονός που αποτελεί έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και συμβάσεις που οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει.

Γνωρίζει ο Τραμπ τι απειλεί να καταστρέψει; Πιθανότατα όχι – αλλά δεν είναι ο μόνος, δεδομένου ότι σπάνια δυτικοί τουρίστες επισκέπτονται το Ιράν. Με πολιτισμό ηλικίας 5.000 ετών και πάνω από 20 χώρους κηρυγμένους ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η κληρονομιά του Ιράν με έμφαση στη θρησκευτική αρχιτεκτονική είναι πλούσια και μοναδική και δεν ανήκει μόνο στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο.

Περσέπολη

Ενα μνημειακό συγκρότημα που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. Την αρχαία πόλη κοσμούν μερικά απίστευτα καλά διατηρημένα αγάλματα και ανάγλυφα με παραστάσεις ταύρων, λιονταριών, μυθολογικών πλασμάτων και πολιτών της πολυπολιτισμικής αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών.

Τέμενος Σαχ-ε-Τσεράγκ, Σιράζ

Το όνομά του σημαίνει «Βασιλιάς του Φωτός» και εσωτερικά καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ψηφίδες καθρέφτη που σχηματίζουν περίπλοκα γεωμετρικά σχέδια και δημιουργούν έναν αλλόκοτο φωτισμό. Πρόκειται για προσκυνηματικό μέρος, αλλά η εικόνα που δημιουργεί στον επισκέπτη έχει παρομοιαστεί με μια γιγαντιαία ισλαμική ντισκομπάλα.

Καθεδρικός ναός Βανκ

Εκκλησία κοντά στο Ισφαχάν, που χτίστηκε από τους Αρμένιους τον 17ο αιώνα. Το εσωτερικό του κοσμείται από ένα συνονθύλευμα τοιχογραφιών και επιχρυσωμένων αναγλύφων.

Γέφυρες του Ισφαχάν

Εκπληκτικής ομορφιάς και πολυπλοκότητας μεγάλες καλυμμένες γέφυρες της πρώην πρωτεύουσας του Ιράν, που χτίστηκαν κατά τον 17ο αιώνα. Η περίφημη γέφυρα Kαγιού, μήκους 130 μέτρων, χρησίμευσε ως φράγμα και πύλη για τον έλεγχο του ποταμού Ζαγιάντερουντ, ενώ το κεντρικό του κλίτος ήταν ένας σκιερός δημόσιος χώρος συνάντησης για τσάι.

Τζαμί Σεΐχη Λουτφαλάχ, Ισφαχάν

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά διακοσμημένα τζαμιά της πόλης, αφού χτίστηκε για τη βασιλική αυλή. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει μερικά από τα καλύτερα ψηφιδωτά από κεραμικά πλακίδια που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ξεχωρίζει ο θόλος με τα περίπλοκα γεωμετρικά σχήματα που μοιάζουν με ουρά παγονιού, για την κατασκευή του οποίου απαιτήθηκαν εκατομμύρια ώρες εργασίας.

Mαυσωλείο Ιμάμη Ρεζά, Μασχάντ

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο, ένα από τα πιο ιερά μέρη του Ιράν, που υποδέχεται πάνω από 25 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Η καταστροφή αυτού του τεμένους θα ήταν ασυγχώρητη από πολλούς μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός από τον τάφο του ιμάμη Ρεζά, του όγδοου σιίτη ιμάμη, και πολλών θρησκευτικών προσωπικοτήτων, το συγκρότημα φιλοξενεί τζαμιά, ιεροδιδασκαλείο και μουσείο με ανεκτίμητης ιστορικής αξίας αντικείμενα.

Πασαργάδες

Η πρώτη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, που χτίστηκε από τον Κύρο, με θεαματικά παλάτια και κτίρια διατεταγμένα σε μεγάλους κήπους χωρισμένους από υδάτινα κανάλια. Tο συγκεκριμένο στυλ περσικού κήπου αποτέλεσε έμπνευση για το ινδικό Ταζ Μαχάλ και την Αλάμπρα στην Ισπανία. Λιγοστά κατάλοιπα σώζονται από τα κτίρια, όπως και μια κατασκευή που θεωρείται πως ανήκει στον τάφο του Κύρου.

Τάφος του Προφήτη Δανιήλ

Ακόμα κι αν δεν έχει διαβάσει το υποτιθέμενο αγαπημένο του βιβλίο – τη Βίβλο -, ο Τραμπ είναι πιθανότατα εξοικειωμένος με τον Δανιήλ που πάλεψε με τα λιοντάρια. Ο Δανιήλ, ο προφήτης τόσο του Χριστιανισμού όσο και του Ισλάμ, είναι θαμμένος στην αρχαία ιρανική πόλη Σούσα. Ο τάφος του με τον χαρακτηριστικό κωνικό θόλο του μαρτυρείται για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα.

Η Ακρόπολη της Μπαμ

Το μεγαλύτερο πλίνθινο οικοδόμημα του κόσμου χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. Είναι περισσότερο μια κωμόπολη στην κορυφή ενός λόφου, παρά μια ενιαία κατασκευή, η οποία καταλαμβάνει έκταση 180 στρεμμάτων. Το κεντρικό φρούριο περιβάλλεται από δρόμους, σπίτια και αγορές, όλα περιτριγυρισμένα από τοίχους ύψους 7 μέτρων.

Γκονμπάντ-ε-Κάβους

Ταφικός πύργος ύψους 50 μ. που χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα και που μία χιλιετία αργότερα εξακολουθεί να είναι ο πιο ψηλός πύργος από τούβλα στον κόσμο. Η κάτοψή του σχηματίζει ένα δεκάκτινο αστέρι, έχει κωνική οροφή και οι επιφάνειές του είναι εντελώς σκέτες, με εξαίρεση τις δύο ζώνες καλλιγραφίας γύρω από το κατώτερο και ανώτερο τμήμα του.