Λίγους μήνες πριν συμπληρωθεί το 18μηνο, ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για κάθε κατηγορούμενο, για τον Γιάννο Παπαντωνίου ο εισαγγελέας πρωτοδικών Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος με πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο εισηγείται την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Άμυνας  ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ). Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός δείχνει το δρόμο προς το εδώλιο και για τη σύζυγο του Γ. Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου

Το αδίκημα , κατά την κατηγορία,  αφορά σε «δώρο»  ύψους τουλάχιστον 2.835.197 ελβετικών φράγκων  το οποίο φέρεται να  πήρε ο πρώην υπουργός από την  “THALES NEDERLAND B.V.,  προκειμένου να   ανατεθεί  στη Γαλλική εταιρεία το 2003 ο εκσυγχρονισμός  των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Ο ίδιος  ωστόσο, από την αποκάλυψη της υπόθεσης μέχρι και σήμερα επιμένει  ότι δεν έχει διαπράξει καμία παράνομη πράξη και πως η επίμαχη σύμβαση ήταν επωφελής για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο Γ. Παπαντωνίου φέρεται ότι  ενήργησε από κοινού με τη σύζυγο του  Σταυρούλα Κουράκου, η οποία είχε κριθεί επίσης προφυλακιστέα μετά την απολογία της  στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, αλλά αφέθηκε ελεύθερη τον Μάρτιο του 2019 με περιοριστικούς όρους.

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση  φαίνεται να είχε επιχειρηματίας, φίλος του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος απολογούμενος παραδέχθηκε πως έβγαλε το 2002 και το 2003 2,5 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού στην Ελβετία.  Είχε ισχυριστεί  όμως πως δεν γνώριζε την παράνομη προέλευσή τους  αλλά πίστευε πως ήταν νόμιμα έσοδα του πρώην υπουργού .

Τον τελευταίο λόγο  πάντως για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη έχει το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί με βούλευμά του το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από