Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει επαναφέρει την ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και οδηγεί αναπόφευκτα σε άμα των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Έντονη ήταν η αντίδραση της αγοράς πετρελαίου στην είδηση της δολοφονίας του Κασέμ Σουλεϊμανί αλλά και οι εκατέρωθεν απειλές Ουάσιγκτον – Τεχεράνης κλιμακώνουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο στη Μέση Ανατολή συμπαρασύροντας τα εμπορεύματα.

Η αγωνία των επενδυτών εστιάζεται στην πορεία του αργού πετρελαίου, με την τιμή του να έχει χτυπήσει ήδη τα 70 δολάρια το βαρέλι, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του περασμένου Μαΐου.

Ωστόσο, την Τρίτη, υποχωρούν και οι τιμές του πετρελαίου από τα υψηλά μηνών που σκαρφάλωσαν κυρίως την Παρασκευή. Το αμερικανικό αργό χάνει 0,40% και φτάνει στα 63,02 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια πτώση, διαμορφώνεται στα 68,59 δολάρια ανά βαρέλι.

Κορυφαίοι αναλυτές ξένων χρηματοοικονομικών οίκων δεν κρύβουν την ανησυχία τους για επιδείνωση της κατάστασης στη παγκόσμια οικονομία στην περίπτωση που το Ιράν απαντήσει με βίαιο τρόπο στο χτύπημα των ΗΠΑ.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Αθήνα, με στελέχη της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς να σημειώνουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως «οι επιπτώσεις στον κλάδο της διύλισης και της εμπορίας καυσίμων από την κρίση στη Μέση Ανατολή θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Το σίγουρο είναι», σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, ότι «τις τρεις προσεχείς ημέρες είναι πολύ πιθανόν να δούμε αυξήσεις της τάξης του 1 με 1,5 λεπτού το λίτρο ημερησίως».

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι «οι αυξήσεις που σημειώθηκαν στις τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων το διάστημα 31 Δεκεμβρίου – 2 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με την υποχρέωση των επιχειρήσεων να προσθέτουν βιοαιθανόλη στη βενζίνη. Το αποτέλεσμα είναι την προαναφερόμενη περίοδο οι τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 25 ευρώ ανά κυβικό μέτρο».

«Αρα», συμπληρώνουν, «οι διεθνείς τιμές θα αντικατοπτριστούν στις ελληνικές στις επόμενες τρεις ημέρες, με δεδομένο το ότι η εγχώρια αγορά τιμολογεί με βάση τις τιμές του Platt’s όπως αυτές διαμορφώνονται κατά τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες».