Το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη ρίχνει εκ νέου στο τραπέζι για τη διαδοχή του Προκόπη Παυλόπουλου το ΚΙΝΑΛ.

Ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά Σπύρος Καρανικόλας ερωτηθείς για το αν το Κίνημα Αλλαγής θα στήριζε μια υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί. Είναι ένας στέλεχος από την κεντροαριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θετικός παρά του ότι ήταν πρώην αρχηγός του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Εμείς είμαστε θετικοί να την υποστηρίξουμε».

Στην ίδια συνέντευξη (Alpha 9,89) ο κ. Καρανικόλας επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι κολλημένος» με τον Προκόπη Παυλόπουλο και επανέλαβε τη θέση της Φώφης Γεννηματά για πρόεδρο που θα προέρχεται από την κεντροαριστερά προκειμένου να υπάρχει ισορροπία στο πολιτικό σύστημα καθώς τα κυβερνητικά ηνία της χώρας τα έχει η Δεξιά.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη το έχει αναφέρει η Φώφη Γεννηματά μεταξύ άλλων ονομάτων σε πρόσφατες δηλώσεις της, ως μια υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας που βλέπει θετικά.

Κολλημένος

Όπως ανέφερε ο κ. Καρανικόλας «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει ούτε έναν να προτείνει από την κεντροαριστερά, έστω και από την αριστερά που ευαγγελίζεται. Είναι κολλημένος στο όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου και λένε ή εκείνον ή κανέναν. Την ώρα που ο Τσίπρας επαγγέλλεται τη διεύρυνση στην κεντροαριστερά, είναι δυνατόν να μην βρίσκει ούτε ένα όνομα;»

Παράλληλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην θέση που έχει εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας για μια δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε τη ΝΔ για καλλιστεία υποψηφιοτήτων που υποβιβάζουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε «κομματάρχη». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε επιτυχημένο πρόεδρο τον Προκόπη Παυλόπουλο καίτοι προέρχεται από τη δεξιά παράταξη υπογραμμίζοντας πως «εμείς είμαστε ξεκάθαροι, προτείνουμε τον κ. Παυλόπουλο».

Ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με εξόχως αρνητική διάθεση την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη και είναι δεδομένο ότι εφόσον προταθεί δεν πρόκειται να λάβει τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλεργία

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι οι υποψηφιότητες τύπου Δαμανάκη και γενικότερα από την κεντροαριστερά έτσι όπως τις έχει προσδιορίσει η Χαριλάου Τρικούπη προκαλούν αλλεργία στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πραγματικός ωστόσο λόγος είναι ο μεταξύ των δύο κομμάτων διαγκωνισμός για το ποιος θα καλύψει το χώρο της κεντροαριστεράς. Το μεν ΚΙΝΑΛ επιχειρεί με αυτές τις υποψηφιότητες να στριμώξει το ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και να ακυρώσει το σχέδιο διεύρυνσης και πασοκοποίησής του, ο δε ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας Παυλόπουλο θέλει να αποστασιοποιηθεί από τυχόν ψήφιση άλλου προέδρου της Δημοκρατίας με τις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για να κατηγορεί τη Χαριλάου Τρικούπη ως παρακολούθημα του κ. Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό άλλωστε η Κουμουνδούρου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμπράξουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής, περιμένοντας έτσι να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή η ΝΔ μαζί με το ΚΙΝΑΛ.

Σημειώνεται ωστόσο πως δεν πρέπει να θεωρείται πλήρως αποδεκτή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η ακαμψία με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα της προεδρικής εκλογής ο Αλέξης Τσίπρας, ειδικά ως προς το γεγονός πως το μήνυμα που μέχρι σήμερα εκπέμπει η Κουμουνδούρου είναι «Παυλόπουλος ή τίποτα».

Το θέμα της προεδρικής υποψηφιότητας είναι δεδομένο ότι θα συζητηθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο και στα τετ α τετ που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συναντήσεις αυτές να γίνουν ακόμα και την Παρασκευή σημειώνοντας σχετικά με την ατζέντα των συνομιλιών πως «όταν οι πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν οι δυο τους, όλα τα θέματα είναι φυσικό να θέλει ένας αρχηγός να τα θέσει και κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει».