Η προσωπική του περιουσία αυξήθηκε φέτος κατά σχεδόν 39 δισ. ξεπερνώντας τα 102 δισ. δολάρια καθώς η εταιρεία του, η LVMH, στην οποία ανήκουν μάρκες από τη Louis Vuitton μέχρι την Dom Perignon, είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να αυξάνεται κατά 82 δισ. δολάρια.

Ο λόγος για τον πλουσιότερο ευρωπαίο και τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος – όπως τουλάχιστον «ψηφίζουν» οι αγορές – ηγείται με επιτυχία του πολυεθνικού κολοσσού ειδών πολυτελείας.

Ο Αρνό μάλιστα για λίγες ώρες την προηγούμενη εβδομάδα ήταν εκείνος ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ξεπερνώντας τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, λόγω των διακυμάνσεων των μετοχών στα χρηματιστήρια. Οι δύο αυτοί μεγιστάνες καταλαμβάνουν ξανά πλέον την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Αρνό να βλέπει την προσωπική του περιουσία να ανέρχεται σε τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τους χωριστούς υπολογισμούς του Bloomberg και του περιοδικού Forbes. Η περιουσία των Γκέιτς και Μπέζος υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 112 δισ. δολάρια για τον καθένα.

Οι εταιρείες ειδών πολυτελείας που ελέγχει μέσω των συμμετοχών του στην LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton, πιο γνωστή ως LVMH, ξεπερνούν τις 70, όλες γνωστά ονόματα στο χώρο της μόδας και της πολυτέλειας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εκτός από τις Louis Vuitton και Dom Perignon και η Christian Dior και η Sephora.

Με έδρα το Παρίσι

Ο Αρνό ελέγχει την LVMH με έδρα το Παρίσι μέσω οικογενειακής εταιρείας συμμετοχών. Ακόμη ο ίδιος δραστηριοποιείται ακόμη σε εταιρείες επενδύσεων και συμμετοχών. Ο Ομιλος Αρνό (Groupe Arnault) έχει επενδύσει στη Netflix και την Blue Capital, ενώ έχει επίσης μερίδιο και την αλυσίδα σουπερμάρκετ Carrefour. Επίσης ο γάλλος μεγιστάνας είναι μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης.

Σήμερα η LVMH μέσω των εταιρειών που ελέγχει καταγράφει σε ετήσια βάση πωλήσεις 52 δισ. δολαρίων. Το δίκτυο λιανικών πωλήσεων όλων αυτών των εταιρειών ανέρχεται σε 4.590 καταστήματα παγκοσμίως. Πρόσφατα μάλιστα ο όμιλος προχώρησε στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας κοσμημάτων Tiffany έναντι 16,2 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία έχει προχωρήσει η LVMH. Το ντιλ αυτό αναμένεται ότι θα κλείσει μέσα στο 2020 και μέχρι τότε ο Αρνό ακούσια ή εκούσια θα προσπαθήσει ξανά να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Ο Αρνό είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τον κατασκευαστικό κλάδο, από την εταιρεία του πατέρα του. Στη μόδα μπήκε ότι επένδυσε με άλλους συνεργάτες 80 εκατ. δολ. για την εξαγορά της χρεοκοπημένης Boussac Saint – Frères, η οποία είχε τον έλεγχο της Christian Dior. Επειτα ο Αρνό επένδυσε στην LVMH και στη συνέχεια απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό σε αυτή.

Αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας των εταιρειών που ελέχει η LVMH οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε μια της διατηρεί τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα στην αγορά.