Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, με χιόνια, ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται αυτήν την ώρα σε Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο.

Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα χιόνια στη Βοιωτία, ενώ οι πρώτες νιφάδες έκαναν την εμφάνισή τους σε περιοχές της Αθήνας.

Πρώτες νιφάδες στην Αθήνα

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίς το μεσημέρι σε περιοχές της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, χιονονιφάδες καταγράφηκαν σε Περιστέρι, Πετρούπολη, Νίκαια, Ηλιούπολη και Κορυδαλλό.

Θα πάω για δουλειά;;; ????️?️?️❄️❄️❄️

Δημοσιεύτηκε από Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Τζίντζου στις Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019

Χιονίζει στο Περιστέρι πάνω από τα 200 μΒίντεο: Νίκος κριεμπιαρίδης

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019

Πετρούπολη στα 200 μ κοντά στην κεντρική πλατεία.Βίντεο: Γιώργος Χονδρός

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019

Εγκλωβισμένοι οδηγοί

Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται από το πρωί της Δευτέρας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Βοιωτίας.

Τουλάχιστον 10 άτομα εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους λόγω της έντονης χιονόπτωσης, στην επαρχιακή οδό Οινόης – Βοιωτίας, στο ύψος της Στεφάνης Βοιωτίας.

Χάρη στην παρέμβαση της πυροσβεστικής, που επιχείρησε με τέσσερις πυροσβέστες και δυο οχήματα, τα άτομα απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια και μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και αλυσίδες

Σύμφωνα με τη Νέα Οδό, έχει απαγορευτεί η κίνηση λεωφορείων από το Σχηματάρι, στο ρεύμα προς Λαμία, ενώ η κίνηση των ΙΧ επιτρέπεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα ίδια ισχύουν και από την Τραγάνα, στο ρεύμα προς Αθήνα. Από τη διασταύρωση για Ακραίφνιο μέχρι και την Υλίκη επιχειρούν εκχιονιστικά.

Σημειώνεται πως η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, έχει ανακοινώσει πως για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων, λόγω χιονοπτώσεων, ισχύουν προσωρινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα της Φθιώτιδας (από 121,250 χ/θ (όρια με Νομό Βοιωτίας) έως 135,700 χ/θ (Διόδια Τραγάνας)), της Βοιωτίας (από 93,000 χ/θ (μετωπικά διόδια Θηβών) έως 121,250 χ/θ (κόμβος Μαρτίνου), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας) και της Εύβοιας (στην Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού, από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 47η χ/θ (τοποθεσία Δερβένι).

Χωρίς ρεύμα χωριά της Θήβας

Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα παραμένουν χωριά στην περιοχή της Θήβας.

Πρόκειται για τα χωριά Πλαταιές, Μελισσοχώρι, Λουτουφή, Λεύκτρα και Καπαρέλι της δημοτικής ενότητας Πλαταιών του δήμου Θήβας.

Συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη

Δυσκολίες παρουσιάζονται και στις οδικές συγκοινωνίες της Κρήτης, κυρίως στα ορεινά των Χανίων. Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα χιόνια και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, ωστόσο από το πρωί η χιονόπτωση έχει ενταθεί με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός.

Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων.

Επιπλέον, κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια, καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια.

Συνεργεία των δήμων εργάζονται από το πρωί για να απομακρύνουν τους βράχους και τις πέτρες, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Καλυβών και στην περιοχή της Αλμυρίδας του δήμου Αποκορώνου.

Προβλήματα στην Πελοπόννησο

Προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας εξακολουθούν να προκαλούν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια χρειάζονται αλυσίδες για όσους κινούνται από Χαλκίδα προς Αιδηψό και ιδιαίτερα από το 16ο έως το 47ο χιλιόμετρο, αλλά και στους δρόμους της κεντρικής Εύβοιας δηλαδή προς Κερασιά, Σέτα και Στρόπωνες, καθώς η χιονόπτωση εκεί και κυρίως ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου σε πολλές περιοχές

Σε ισχύ παραμένει και σήμερα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ .Μαρίνα – Νέα Στύρα, Γλύφα – Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου – Θάσου, και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Χθες, σε αρκετές περιοχές οι κάτοικοι, αλλά και οδηγοί, ταλαιπωρήθηκαν αρκετά εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης. Στον Ομαλό Κρήτης, επισκέπτες εγκλωβίστηκαν καθώς η ξαφνική χιονόπτωση απέκλεισε την περιοχή. Δεν υπήρχε τρόπος να φύγουν, όπως αναφέρει το hanianews καθώς μέσα σε λίγη ώρα το χιόνι έστρωσε τα πάντα και οι περισσότεροι όταν έφτασαν δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.