Την αξία της αρμονίας και της συμφιλίωσης τόνισε στο φετινό χριστουγεννιάτικό μήνυμά της, η βασίλισσα Ελισάβετ όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ύστερα από έναν «αρκετά ταραχώδη» χρόνο για την οικογένειά της και την ίδια τη Βρετανία που πάσχιζε με το Brexit.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του ετήσιου χριστουγεννιάτικου μηνύματός της στον βρετανικό λαό, η βασίλισσα Ελισάβετ είναι πλαισιωμένη από κορνίζες με φωτογραφίες των μελών της βασιλικής οικογένειας. Και φέτος, σε αυτές εικονίζονται ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, ο γιος της, πρίγκιπας Κάρολος με την Καμίλα, σύσσωμη η οικογένεια των Κέμπριτζ και ο αείμνηστος πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος Β’. Αισθητά απόντες είναι ο πρίγκιπας Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ και τον μικρό Άρτσι από κάποια επίσημη φωτογραφία.

Ωστόσο, στο μήνυμα της η βασίλισσα  «εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι μέσα στο 2019 υποδέχθηκε το όγδοο δισέγγονό της, τον Άρτσι.

Μετά την αναφορά της βασίλισσας Ελισάβετ στη γέννηση του μικρού Άρτσι, στο βίντεο ακολούθησε μια φωτογραφία από τις 6 Μαΐου όταν η ίδια και ο πρίγκιπας Φίλιππος είδαν για πρώτη φορά το όγδοο δισέγγονό τους παρουσία του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.

Στην επίσημη φωτογραφία, η βασίλισσα Ελισάβετ εικονίζεται καθισμένη στο γραφείο της, στο Πράσινο Δωμάτιο στο κάστρο Γουίνδσορ, φορώντας ένα μπλε φόρεμα της Άντζελα Κέλι, ένα κολιέ με τρεις σειρές μαργαριτάρια, ταιριαστά σκουλαρίκια και μια καρφίτσα με ζαφείρι, διαμάντι και χρυσό, το οποίο ανήκε στην πρόγονό της, βασίλισσα Βικτόρια, που της το είχε κάνει δώρο ο σύζυγός της, πρίγκιπας Αλβέρτος.

Στο μήνυμα στο οποίο κυριάρχησε η αναφορά στην «κάπως κακοτράχαλη» χρονιά λόγω του πολιτικού χάους και της αβεβαιότητας στη Βρετανία εξαιτίας του Brexit, η Ελισάβετ επισήμανε και το πόσο την επηρέασε «η αίσθηση του καθήκοντος» που έχουν δείξει οι νεότερες γενιές για να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή.

Όπως σημειώνουν βρετανικά ΜΜΕ το σχόλιο αυτό ακολουθεί μια χρονιά την οποία σημάδεψαν τα έργα και οι ημέρες της Γκρέτα Τούνμπεργκ της νεαρής ακτιβίστριας κατά της κλιματικής αλλαγής από τη Σουηδία.

Η βασίλισσα της Αγγλίας τόνισε, ακόμα, πόσο συχνά «τα μικρά βήματα και όχι τα τεράστια άλματα» είναι αυτά που φέρνουν αλλαγές που αντέχουν στον κόσμο, θέση που εξάλλου αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα του χριστουγεννιάτικου μηνύματός της με αφορμή και τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποστολή Apollo 11 στη σελήνη.

View this post on Instagram

This year marked the 75th anniversary of D-Day and in today’s Queen’s Christmas Broadcast Her Majesty reflects on the commemorations. “For the Seventy-Fifth Anniversary of that decisive battle, in a true spirit of reconciliation, those who had formerly been sworn enemies came together in friendly commemorations either side of the Channel, putting past differences behind them. «By being willing to put past differences behind us and move forward together, we honour the freedom and democracy once won for us at so great a cost.” . Speaking about the life of Jesus and importance of reconciliation The Queen said: «…How small steps taken in faith and in hope can overcome long-held differences and deep-seated divisions to bring harmony and understanding… The path, of course, is not always smooth, and may at times this year have felt quite bumpy, but small steps can make a world of difference.” . Watch The Queen’s Christmas broadcast in full in our IGTV video. #HappyChristmas

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on